Jedno udání a Barnevernet jim vzal dceru. Česko-norský pár si bude stěžovat

Události: Česká matka si chce na norský Barnevernet stěžovat (zdroj: ČT24)

V pátek norský soud rozhodl, že sedmiměsíční nemocná dcera česko-norského páru nebude svěřena do péče pěstounů. Rodiče tak považují spor se sociální službou pro ochranu dětí Barnevernet o odebrání jejich dcery za uzavřený. Přesto to úplná tečka na konci příběhu není, pár si chce na postup úřadu stěžovat – k odebrání dítěte stačilo jedno udání zdravotní sestry.

Trvalo to několik týdnů, kdy mohli rodiče svou dceru vídat pouze dvakrát týdně vždy jen na dvě hodiny. Barnevernet totiž tvrdil, že nemají s dítětem dostatečný emoční vztah a že matka chce svou nemocnou dceru odvézt do Česka. Úřad tak dítě, které trpí vzácnou ledvinovou chorobou, rodičům před Vánocemi odebral.

Záměr Barnevernetu umístit holčičku do pěstounské péče, ale zrušilo soudní rozhodnutí ze začátku února. „Barnevernet se chtěl odvolat hned v pátek, nicméně odvolání mu bylo zamítnuto. Úředníci se pak snažili zablokovat i to, aby nám byla dcera okamžitě vydána, a to jim taky bylo zamítnuto,“ popisuje matka Šárka S.

Udání jedné sestry úřadu stačilo

Zpočátku nebylo jasné, kde na tento případ norská sociálka přišla, protože lékaři dítěte stáli jednoznačně na straně rodičů. Posléze se ale ukázalo, že udání přišlo od jedné ze sester. „O tom udání nikdo nevěděl a nikdo jiný se pod to ani nepodepsal,“ dodává matka.

Barnevernet přesto na základě jediného tvrzení na odebrání dítěte trval. Rodina však připravila tisícistránkový spis, ve kterém byly i dokumenty potvrzující jejich zájem o dceru. „Někteří lékaři hned na začátku poslali písemné vyjádření Barnevernetu, že se o dceru staráme velmi dobře,“ uvedla Šárka S. Česko-norský pár nyní hodlá na postup tamní sociálky podat stížnost.

A co Michalákovi?

Případ sedmiměsíční holčičky se obešel bez zásahu české vlády, diplomacie nebo úřadů. Jinak je tomu ale u případu dvou synů Evy Michalákové – zde vláda už slíbila, že se do celé věci aktivně zapojí.

Ministerstvo zahraničí v úterý poslalo norskému soudu své stanovisko. „Doufáme, že naše vyjádření ovlivní jeho rozhodování ve prospěch celé rodiny Michalákových,“ uvedl náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek. Právníkům Michalákové ale vadí, že ze strany českého státu přijde pouze písemné stanovisko a žádný úředník nebude u soudu osobně. Podle Smolka písemná forma hodnotu podání nesnižuje.

Samotný dokument navíc právníci před jeho odesláním do Norska neviděli. „Já v podstatě netuším, co Česká republika hodlá před tím norským soudem vlastně dělat,“ uvedl jeden z právních zástupců Evy Michalákové Pavel Hasenkopf.

Případem Michalákových se bude soud zabývat od 24. února. Matka chlapců chce, aby je ona nebo širší rodina dostala do péče. Barnevernet požaduje adopci jednoho syna a zbavení rodičovských práv k druhému.