Jihlavští lékaři odmítli vyšetřit křesťanské uprchlíky z Iráku

Lékaři na Jihlavsku odmítli vyšetřit uprchlíky z Iráku, kteří do Česka přiletěli minulý měsíc. Upozornil na to Český rozhlas. Důvodem může být podle České lékařské komory přetlak pacientů v regionu či mediální pozornost, která je uprchlíkům věnována.

Křesťanské uprchlíky z Iráku, kteří přiletěli do České republiky v lednu, nechtěl žádný z patnácti oslovených lékařů v Jihlavě vyšetřit. „Říkali, že lékaři je odmítají, nevysvětlovali mi důvody, ale byli z toho samozřejmě velmi smutní,“ popsal situaci farář Jakub Holík.

Pro skupinu uprchlíků pomáhal najít lékaře právě on. „Oslovil jsem několik přátel, které znám z kostela, kteří jsou věřící lidé a praktičtí lékaři a právě jeden z nich řekl, že rád pojede,“ řekl Holík. Uprchlíky nakonec vyšetřila lékařka z Třebíče.

Dvorník: Nejde o xenofobii

Přesun Iráčanů do České republiky organizuje Nadační fond Generace 21. Jména jihlavských lékařů ani přesné důvody odmítnutí vyšetření zveřejňovat nechce. Předseda lékařské komory na Jihlavsku Karel Dvorník se však svých kolegů zastal. „Jsem stoprocentně přesvědčen o tom, že se nejedná o nějaké xenofobní důvody,“ uvedl. „ Navíc jsme všichni přísahali, takže věřím tomu, že kdyby opravdu šlo o nějaké ohrožení života, tak by každý z nás tu péči poskytl,“ dodal.

Podle České lékařské komory mohli lékaři odmítnout vyšetření z důvodu celkového přetlaku pacientů na Jihlavsku a malého počtu lékařů. Dvorník se zároveň domnívá, že svoji roli mohla hrát i pozornost, která je s uprchlíky spojená.

Lékařská komora na Jihlavsku případ dál vyšetřovat nebude. Ani další skupinu dvaceti uprchlíků, která má v pátek přijet na Jihlavsko, však nebudou vyšetřovat jihlavští doktoři, nýbrž doktorka ze sedmnáct kilometrů vzdálené Třeště. Celkem by do Česka mělo přijet 37 křesťanských rodin, což představuje 153 lidí.