Válková: Z ministerského postu mě vyhnal tlak ze strany ANO

Praha - „Mému odchodu z funkce předcházely neustálé poznámky, že bych měla některé věci více konzultovat. Byla jsem příliš samostatná ministryně,“ vzpomíná na závěr svého ministerského působení poslankyně a exministryně Helena Válková. Tlak vnímala především od vedení hnutí ANO a Andreje Babiše. „Snažila jsem se maximálně urychlit práce na přípravě některých zákonů, ale stále jsem cítila, že přetrvává nespokojenost,“ dodala Válková v Interview ČT24.

Vstupu do hnutí ANO sice Válková s odstupem času nelituje, s hnutím se ale příliš propojená necítí. „Teď s odstupem doby si spíše kladu otázku, proč moje přihláška někde ležela v nějaké kupě od června 2014 a potom se náhle a neočekávaně vynořila,“ řekla Válková s tím, že několikrát říkala lidem z hnutí ANO, aby přihlášku hodili do koše, protože již je nepotřebná.

„A v lednu, když jsem odcházela z funkce ministryně, tak jsem najednou zjistila, že jsem byla přijata do hnutí ANO,“ popsala Válková, která je stále spíše nestraníkem než člověkem, který by ve všem stál za hnutím ANO. „Ve skutečnosti se cítím být solitérem a stále jsem spíše nestraník,“ řekla.

Funkce ústavní soudkyně by pro Válkovou byla vyvrcholením karéry

O Heleně Válkové se v současnosti hovoří jako o možné nástupkyni odstupujících soudců Ústavního soudu. „Nabídku na ústavní soudkyni bych považovala za vyvrcholení své profesionální kariéry a rozhodně bych o ní uvažovala,“ řekla exministryně, kterou ale prezident s touto nabídkou nekontaktoval.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Za velký úspěch Válková považuje dohodu na výpočtu výše platů soudců. „Zachránili jsme obraz justice,“ domnívá se Válková, podle níž by soudci, pokud by se na výši svých platů nedohodli a dále se soudili, pokazili pověst soudnictví v očích veřejnosti.

„Doufám, že se do pozice soudce dostávají lidé, kterým nejde jen o platové ohodnocení, ale i o jistou prestiž,“ dodala Válková, která nepovažuje za problém, že plat soudců jevýrazně vyšší než například plat učitelů. „Vycházím z evropské tradice, kde je rozdíl v platech soudců a dalších odborníků,“ řekla s tím, že zároveň je třeba nastavit rovnováhu mezi jednotlivými soudy také v efektivitě soudců.