Výbor OSN kritizuje segregaci Romů v českých školách

Praha - Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace znepokojuje přetrvávající segregace romských dětí v českých školách. Uvádí to ve zprávě, kterou se dnes zabývala vláda. Česká republika má podle výboru podporovat povědomí o právech Romů a zlepšit jejich možnosti vypořádat se s diskriminací, kterou zažívají. Zpráva rovněž kritizuje pronikání bývalých členů extremistických politických stran na pozice vládních poradců. Výtka se zřejmě týká bývalého zástupce šéfa kabinetu ministra školství Ladislava Bátory, který ve volbách do sněmovny dříve kandidoval za nacionalistickou Národní stranu.

„Výbor vyjadřuje své znepokojení ohledně přetrvávající segregace romských dětí ve vzdělání, jak bylo potvrzeno Evropským soudem pro lidská práva v roce 2007 a ve zprávě České školní inspekce z roku 2010,“ píše se ve zprávě OSN. Výbor mimo jiné vládě doporučil, aby ponechala otevřenou možnost dvojjazyčného vzdělání nebo vzdělání v mateřském jazyce. Vláda má se zainteresovanými Romy konzultovat své kroky v oblasti vzdělání a podporovat povědomí o právech menšin.

Diskriminaci v českém školství kritizuje i zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která byla zveřejněna v pondělí. Český vzdělávací systém podle ní vyřazuje znevýhodněné žáky. V praktických, dříve zvláštních, školách končí i děti bez lehkého mentálního postižení, uvádí materiál OECD. Ministerstvo školství se hájí, že zavedlo vyhlášky, díky nimž by se na praktické školy měli dostat skutečně jen žáci s postižením.

Členové výboru ve zprávě také vyjádřili znepokojení z informací, které uvádí, že bývalí členové extremistických politických stran slouží jako vládní poradci, včetně ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Naléhají proto na ČR, aby zajistila, že podobní lidé „nebudou najímáni jako vládní poradci nebo úřední osoby“.

Vydáno pod