Neopakovat Troubky. Stát v lednu zahájí výkup pozemků pro přehradu na Bečvě

Stát začne od ledna vykupovat nemovitosti v místech plánované přehrady Skalička na řece Bečvě východně od Teplic nad Bečvou. Na svém posledním letošním zasedání to odsouhlasil Sobotkův kabinet. Za výkup nemovitostí dá v následujících osmi letech půl miliardy korun.

„Dobrá zpráva pro většinu lidí, co prožili povodeň roku 1997 na Bečvě. Od ledna začneme s výkupem pozemku pro vodní dílo Skalička,“ napsal už v průběhu jednání ministr zemědělství Marian Jurečka na svém Twitteru. Právě Bečva stála před osmnácti lety za pustošivými záplavami, jejichž symbolem se stala zdevastovaná obec Troubky.

Do Troubek vtrhla voda 7. července 1997 večer, mohutný příval z rozlité Bečvy doslova smetl na sto padesát rodinných domů, v jejich troskách zahynulo devět lidí. Na některých místech voda dosahovala až půldruhého metru a většina z domů, které povodeň přežily, Bečva natolik poškodila, že jich muselo být dalších 335 později strženo. Celková škoda se vyšplhala na 700 milionů korun.

Troubky po povodních v červenci 1997
Zdroj: Vladislav Galgonek

Přehrada Skalička má mít při maximální hladině retenční objem nádrže 35 milionů kubíků. To by mělo zabezpečit ochranu před více než stoletou vodou, tedy podobné síly, jako postihla Moravu právě v devadesátém sedmém roce. Podle vládního materiálu tehdy dosáhly škody v povodí Bečvy více než 2,8 miliardy korun.

Po osmnácti letech začínáme na povodí Bečvy realizovat klíčovou protipovodňovou stavbu, která ochrání všechny obyvatele od Hranic až po soutok s Moravou, tedy více než sto tisíc obyvatel. Je to důležitá zpráva pro tento region.
Marian Jurečka
ministr zemědělství

Kabinet nyní na svém posledním letošním jednání schválil návrh Jurečkova resortu na výkup nemovitostí potřebných ke vzniku vodního díla. „Povodí Moravy může začít od 1. ledna s výkupem pozemků tam, kde bude hrázové těleso,“ prohlásil ministr.

Na výkup pozemků se má zatím vyčlenit 520 milionů korun, podle plánu ministerstva by se za nemovitosti mělo v letech 2016 až 2023 zaplatit mezi 410 a 579 miliony korun. Na území je 43 budov, z toho 23 k bydlení, 11 k rodinné rekreaci a devět dalších staveb slouží k jiným potřebám, například pro zemědělství.

TK po jednání vlády: Migrace, Vrbětice i nová přehrada (zdroj: ČT24)

Stavba přehrady vyjde na necelé tři miliardy

Ministerstvo navrhlo, aby se 27 hektarů státních pozemků, které budou v budoucnu pod vodou, zdarma převedlo pod státní podnik Povodí Moravy. Pozemky, které vlastní Olomoucký kraj, by měly být podle ministerstva vložené do připravované stavby jako podpora k protipovodňovému opatření. Návrh zatím neřeší majetkoprávní problémy s pozemky, na kterých by se v případě povodně voda rozlila.

Podle materiálu, který Sobotkův kabinet přijal už v červenci, by měla celkově první etapa výstavby protipovodňových opatření v povodí řeky Bečvy stát 1,3 miliardy korun. Většina staveb by měla být dokončena do konce roku 2022. Stavba samotné přehrady by měla vyjít na dalších 2,69 miliardy korun, náklady se mají hradit ze státního rozpočtu. Skalička má v budoucnu ochránit až 110 000 lidí.

obrázek
Zdroj: ČT24