Kalousek je novým šéfem TOP 09. Varoval před babišismem a koncem osobní svobody

Kalousek: Babišismus povede k autokratickému řízení státu (zdroj: ČT24)

TOP 09 si na sněmu zvolila nové vedení. Karla Schwarzenberga nahradil jeho dosavadní zástupce Miroslav Kalousek. V nominačním projevu ostře kritizoval prezidenta Miloše Zemana a jeho okolí za proruské postoje a ministra financí Andreje Babiše (ANO) za konec osobní svobody v souvislosti s korporátní formou řízení státu. Strana si zvolila i nové místopředsedy. V nejužším vedení budou nově tři ženy.

„Současná éra nových pořádků, nebo chcete-li babišismu, zahájená volebním úspěchem představy, že společnost je třeba řídit jako firmu jediným osvíceným generálním ředitelem, a nikoliv demokraticky, je vrcholnou fází vývoje, na jehož konci je omezení individuální svobody současně se vznikem korporátního a autokratického modelu řízení státu,“ řekl Kalousek ve svém projevu.

Podobný model už se podle Kalouska odehrál v několika zemích Evropské unie, které dříve byly součástí sovětského bloku. „Tento osud nepochybně hrozí také nám,“ dodal. Varoval i před rostoucími imperiálními ambicemi Moskvy. Pomoci podle něj může aktivní přístup a směřování země k „tvrdému jádru EU“. 

Čelíme bezprecedentnímu útoku na svobodnou společnost. Naším úkolem je postavit se na stranu svobodné společnosti. Jestli tomu někdo bude říkat antibabišismus, antizemanismus či antiputinismus, tak je to jeho věc.
Miroslav Kalousek

Kalousek se věnoval také tématu uprchlíků. V této souvislosti varoval před hysterií. Migrační vlna podle něj není fatální hrozbou, jak si někteří myslí. „Odmítněme xenofobní, rasistické a nesnášenlivé postoje, kterým se, bohužel, staví do čela prezident republiky,“ řekl. Česká republika by podle něj ale neměla zůstat stranou boje proti Islámskému státu.

Rizikem je vlastní lhostejnost

Turbulentní společenský a geopolitický vývoj posledních dvou let nastolil podle Kalouska nové výzvy a hrozby, na které musíme umět odpovědět. Uvedl, že stát navíc v poslední době ztratil hodně z kreditu, který získal po roce 1989. Svobodná společnost je terčem útoku a neměla by to přehlížet. „Rizikem je vlastní lhostejnost,“ vypočítal hrozby, které podle něj bezprostředně ohrožují rozvoj demokracie v Česku.

Vizí TOP 09 je stát, který občany neřídí, ale chrání je a podporuje. „Naše strana je klíčovou demokratickou a politickou silou pro tuto náročnou dobu… Reprezentujeme jak hodnoty listopadu 1989, tak zároveň prosazujeme i hodnoty individuální svobodné iniciativy, na nichž stojí prosperita a blahobyt západního světa,“ konstatoval.

Musíme se vyvarovat chyb, které jsem dělal. Musíme být více empatičtí vůči lidem obávajícím se o svůj sociální standard.
Miroslav Kalousek

Voličům chce nabídnout kapitalismus pro střední třídy, který se osvědčil na Západě. Přitom zdůraznil potřebu sociálního akcentu. V této oblasti by se chtěl vyvarovat chyb, které dříve učinil. „Musíme být více empatičtí vůči lidem obávajícím se o svůj sociální standard,“ uvedl s odkazem například na handicapované. Stát podle něj ale nesmí být rovnostářský jako v současném systému penzí.

Kalouska zvolilo 148 ze 171 delegátů

Kalousek je od neděle novým lídrem TOP 09. V tajné volbě získal hlasy 148 delegátů sněmu, celkem bylo vydáno 171 hlasovacích lístků. Na post kandidoval jako jediný. „Jak silný je, tak silný je to závazek a tak silná je to odpovědnost,“ poděkoval za mandát. Končí ale naopak jako šéf poslaneckého klubu TOP 09. Záměr odejít z jeho čela avizoval poté, co ho sněm zvolil předsedou.

Bývalý ministr financí střídá v čele Karla Schwarzenberga, kterého delegáti zvolili čestným předsedou. „S radostí jsem předal Mirku Kalouskovi předsednictví strany,“ prohlásil. Doufá také, že TOP 09 nastolí novou tradici, kdy „bývalý předseda není zlostný dědek, který se mstí na těch, kteří převzali stranu po něm“. Kalousek mu poděkoval: „Pro nás vždy budete nezpochybnitelnou mravní autoritou.“

Doufám, že nastolíme novou tradici v české politice, že bývalý předseda není zlostný dědek, který pronásleduje a mstí se na těch, kteří převzali stranu po něm.
Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg se bude dál zabývat například zahraniční politikou. Zopakoval, že pokud mu to zdraví umožní, bude se podílet i na volebních kampaních TOP 09 pro krajské a senátní volby. Nevyloučil ani kandidaturu do sněmovny v roce 2017. V minulosti mluvil o tom, že by chtěl vést pražskou kandidátku strany.

Do vedení míří tři ženy

Strana už zná i další členy vedení. Prvním místopředsedou se podle očekávání stal Marek Ženíšek, kterého podpořilo 124 delegátů. Ženíšek dosud zastával post řadového místopředsedy, na post kandidoval jako jediný. 

Obsazené už jsou i čtyři další funkce v nejužším vedení. Post řadového místopředsedy obhájil Leoš Heger, který zároveň získal největší podporu - 167 ze 172 odevzdaných hlasů. V čele strany zasednou i tři ženy. Post místopředsedkyně obhájila Helena Langšádlová, nově bude mít po svém boku i Markétu Adamovou a Jitku Chalánkovou. Adamovou podpořilo 145 delegátů, Langšádlovou 136 a Chalánkovou 135.

Splnilo se tak přání Kalouska i Schwarzenberga, kteří chtěli větší zastoupení žen ve vedení strany. „Přál jsem si tam i pana docenta Hegera pro jeho životní zkušenosti a odbornost,“ dodal Kalousek.