ANO bude v Ostravě vládnout s Ostravakem. ČSSD zbyla po 25 letech opozice

Koalice hnutí ANO, sociálních demokratů a lidovců v Ostravě skončila. ČSSD v čele s náměstkem primátora Lumírem Palyzou bude poprvé od roku 1990 v opozici. Sociální demokraty nahradí hnutí Ostravak. Jejich odvolání navrhl na jednání zastupitelstva primátor Tomáš Macura z ANO. Podle Macury ANO předběhlo ČSSD, které domlouvalo jinou koalici s komunisty a Ostravakem.

Hnutí ANO v Ostravě se vrací k první variantě koalice, která vyplynula z loňských komunálních voleb. Sociální demokraty, vůči kterým se ANO už na začátku vymezovalo, nahradí ve vedení města zástupci hnutí Ostravak s lídrem Lukášem Semerákem. Lidovci v radě zůstávají. Změnu podpořili také zastupitelé za ODS, kteří by měli mít ve vedení magistrátu jednoho zástupce. Nová koalice se má opírat o třiatřicet z pětapadesáti zastupitelů.

Měli jsme poslední dobou indicie, které se stupňovaly, že ČSSD domlouvá koalici bez nás, což se nám také potvrdilo.  Naše odvolání bylo připraveno do nejmenších detailů. Abychom nezůstali mimo hru, domluvili jsme jinou koalici.
Tomáš Macura
Primátor Ostravy

Podle primátora Tomáše Macury ANO předběhlo ČSSD, která chtěla vládnout bez nich. „Poslední dobou k nám pronikaly inforamce, že  ČSSD chystá novou koalici bez nás, což se také potvrdilo. Naše odvolání bylo připraveno do nejmenších detailů. Abychom nezůstali mimo hru, dohodli jsme jinou koalici,“ řekl Macura. Dodal, že ANO se dohodlo s lidovci, Ostravakem a ODS šestatřicet hodin před rozhodujícím zastupitelstvem.

Ostravak si mohl vybírat. V opozici mohlo skončit ANO

Zásadní roli v nové koalici sehrálo hnutí Ostravak, které mělo možnost výběru. Jeho lídr Lukáš Semerák potvrdil, že jednal i s ČSSD a komunisty. I tato trojkoalice mohla získat většinu. Nakonec prý zvítězil pragmatický rozum. „Pochopili jsme, že pokud chceme zásadnějším způsobem změnit pořádky v Ostravě, s ČSSD, která byla u moci pětadvacet let, to není možné,“ vysvětlil lídr Ostravaka Lukáš Semerák spojení s ANO.

Většina zastupitelů ve středu ráno hladce odvolala náměstky za ČSSD Lumíra Palyzu, Kamila Bednáře, Iva Hařovského a radního Václava Štolbu. Nahradili je Michal Mariánek, Břetislav Rigera, Iveta Vozňáková a Lukáš Semerák z hnutí Ostravak. I Lumír Palyza potvrdil, že ČSSD jednalo o jiné koalici. Odmítl ale, že by strana porušila koaliční smlouvu.

Neshody ANO a ČSSD se v Ostravě vyostřily v červenci, kdy ANO odmítlo podpořit projekt nových dopravních informačních systémů, který prosazovali sociální demokraté. „Náznaků, že se něco děje, bylo od té doby spousta,“ komentoval Palyza.

Politolog: Pro ČSSD je opozice obrovskou prohrou

Podle politologa Pavla Šaradína je pro ČSSD odchod do opozice jednoznačnou prohrou. „Tato strana pětadvacet let hluboce a intezivně ovlivňovala dění v Ostravě. To, že teď bude stát mimo, je pro ni obrovská prohra,“ uvedl Šaradín. „Z opozice budou svou politiku prosazovat velmi obtížně,“ řekl také politolog Lukáš Vomlela. Připustil, že tato porážka může ovlivnit i pozici ČSSD v krajských volbách.

ČSSD pětadvacet hluboce a intezivně ovlivňovala dění v Ostravě. To, že teď bude stát mimo, je pro ni obrovská prohra.
Pavel Šaradín
Politolog

Sociální demokraté mohou podle vyjádření Macury zřejmě očekávat také další problémy v souvislosti s výsledky auditů městských firem. Strana dlouhodobě držela v Ostravě otěže, takže za případné nesrovnalosti by mohli její politici nést odpovědnost. „Výsledky auditů pravděpodobně budou pro některé politiky nepříjemné,“ řekl Macura.

Vznik a vývoj koalice ANO, ČSD a KDU-ČSL v Ostravě

ANO může rozchodem s ČSSD posílit

Naopak ANO může podle politologů jen politicky posílit už proto, že se zbavilo strany, jejíž zástupci jsou v regionu zatíženi problémy, skandály a obviněními. Konkrétně i Lumír Palyza měl vedle krajského šéfa ČSSD a hejtmana Vítězslava Nováka podle policie například nadstandardní kontakty s obviněným lobbistou Martinem Dědicem, který je podezřelý, že díky vztahům s místními politiky ovlivňoval veřejné zakázky. „ANO může výměnou koaličního partnera, kterou zvládlo rychle a dobře, posílit,“ míní Šaradín.

Rozdělení resortů a další podrobnosti fungování nové koalice by měli zastupitelé vyřešit do dvou týdnů na další schůzi, kdy by měli také zvolit do rady člena občanských demokratů. Jejich lídr Martin Štěpánek na převratném jednání chyběl, protože je na zahraniční pracovní cestě.