Podvodníci vyráběli falešné doklady, na které vylákali z bank 2,5 milionu

Policisté z Ostravy odhalili skupinu podvodníků, kteří vyráběli falešné občanské průkazy, zakládali na ně bankovní účty a brali si úvěry. Během roku vylákali pomocí falešné identity z různých bank po celé republice téměř sto úvěrů na dva a půl milionu korun. Kriminalisté našli při domovních prohlídkách asi sto padělaných dokladů.

Policisté zabavili u čtyř členů skupiny téměř milion korun v hotovosti a na sedmadvaceti účtech obstavili téměř půl milionu korun. Při domovních prohlídkách objevili i velké množství falešných dokladů v různém stádiu rozpracovanosti.

Padělatelé používali fotky známých a lidí ze seznamek

„Když jsme prověřovali jejich trestnou činnost, která spočívala v tom, že podvodně lákali z bank úvěry, pátrali jsme, kde berou falešné doklady. A zjistili jsme, že si je dělají sami,“ uvedla kriminalistka Gabriela Olbrechtová.

Kriminalistka Gabriela Olbrechtová (zdroj: ČT24)

Používali fotografie svých známých, kteří jim byli podobní, nebo tváře z internetových seznamek. Falešnými doklady se prokazovali při uzavírání smluv o úvěrech a zakládání bankovních účtů. „Na ty si nechali peníze posílat a vybírali je v hotovosti z bankomatu,“ doplnila Olbrechtová.

Detektivové hledají komplice, kteří chodili do bank

Snažili se být obezřetní a vyhnout se prozrazení. Minimálně se spolu stýkali a nepoužívali zásadně mobilní telefony. „Komunikovali spolu pouze přes BlackBerry messenger. Mysleli si, že je policie nemůže odposlouchávat a odhalit,“ řekl policejní komisař Petr Pečenko.

Policie muže obvinila z úvěrového podvodu, podvodu a padělání a pozměňování veřejné listiny. Hrozí jim až osm let vězení. Dva členy skupiny vzal soud do vazby, jednoho stíhá na svobodě, jeden mezitím skončil ve vězení. Kriminalisté se domnívají, že měli další komplice, kteří dělali kurýry a také chodili do bank podepisovat úvěrové smlouvy. Po těch nyní pátrají.