Lidé mají důvěru v policii, domnívají se ale, že je propojena s politiky

České policii důvěřují častěji ženy, lidé mezi 30 a 44 lety a vysokoškolsky vzdělaní občané. Celkově důvěřuje policii sedmdesát procent respondentů. Valná většina lidí si ale současně myslí, že existuje propojení mezi policisty a politickými představiteli.

Jednoznačnou důvěru vyjádřilo policii v průzkumu společnosti TNS AISA 16 procent dotázaných. „Spíš“ důvěřuje policii dalších 54 procent lidí. Jednoznačná nedůvěra vůči policejním složkám panuje mezi sedmi procenty respondentů. Výš táhnou důvěru v policii ženy či lidé ve věku 30 až 44 let nebo 60 a více let. I když jednoznačná důvěra v polici zazněla nejčastěji mezi lidmi se základním vzděláním nebo výučním listem, v konečném součtu jsou na tom podobně jako lidé s maturitou a nejčastěji věří policii vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Z pohledu volebních preferencí panuje nejvíce důvěry v policii v současné době mezi voliči KDU-ČSL a ČSSD. Naopak nedůvěra se nejčastěji objevuje mezi voliči ANO, KSČM a TOP 09.

Důvěra v policii podle sociodemografických hledisek
Zdroj: ČT24/TNS Aisa

Lidé si myslí, že jsou politici napojeni na policii

V průzkumu se rovněž ukázalo, že čtyři pětiny občanů jsou přesvědčeny o tom, že mezi policií a politickými představiteli existuje určité propojení. V detailním pohledu se jedná o 34 procent občanů, kteří jsou o tomto propojení „určitě“ přesvědčeni, a 46 procent je pak o propojení „spíše“ přesvědčeno.

O takových vazbách jsou přirozeně častěji přesvědčeni občané, kteří policii vyslovují nedůvěru, konkrétně se jedná o 86 procent z nich. Nutno podotknout, že tito lidé mají tendenci být negativněji naladěni ke všem hodnocením, například politické situace nebo důvěry ve vládu. Nicméně i mezi těmi, kteří policejním orgánům důvěřují, je až 78 procent přesvědčeno o existenci propojení s politikou.

Propojení politiky a policie
Zdroj: ČT24/TNS Aisa

Častěji jsou pak o tom přesvědčeni muži, lidé se středoškolským vzděláním nebo podnikatelé. Mezi voliči současných parlamentních stran jsou o možném propojení nepatrně více přesvědčeni příznivci hnutí ANO, zejména pokud jde o odpověď „určitě ano“. Nejvíce se tak ke svazku policie a politiky hlásí příznivci menších stran.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost TNS AISA. Sběr dat probíhal ve dnech 17. 10. až 23. 10. 2015 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).