Rektoři se sešli před Pražským hradem, dovnitř nešli

Ve vztahu k Miloši Zemanovi jsou rektoři vysokých škol jednotní. Sjednocuje je postoj prezidenta ke dvěma z nich, které Miloš Zeman letos už opakovaně nepozval na Pražský hrad k ceremoniálu předávání státních vyznamenání. „Je to určité vyjádření vztahu k vysokoškolskému vzdělání, vzdělanosti obecně,“ řekl předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima.

Rektoři pražských vysokých škol se odpoledne sešli na Hradčanském náměstí a položili květiny u sochy Tomáše Garriguea Masaryka. Už dříve se dohodli, že se předávání státních vyznamenání nezúčastní. Miloš Zeman totiž znovu nepozval rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera, se kterými měl v minulosti spory.

Podle rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy nejde o prezidentův vztah k němu samotnému, ale k 58 tisícům studentů a zaměstnanců univerzity a obdobně je tomu u dalších rektorů a škol.

Myslím, že rektoři patří ke skupině lidí, kteří by měli být 28. října pozváni na Hrad. Bez ohledu na prezidentské sympatie nebo antipatie."
Václa Havlíček
rektor ČVUT

Pokládání věnců u Masarykovy sochy začalo asi s dvacetiminutovým zpožděním, protože v době plánovaného začátku na Hradčanském náměstí ještě končila přísaha vojáků. Někteří lidé shromáždění na náměstí chodili rektorům děkovat za jejich postoj k Zemanovi. Když rektoři přicházeli k pomníku, lidé tleskali a později zpívali Masarykovu oblíbenou píseň Ach synku, synku.

Zeman rektorům poděkoval

Reagovali na Zemanův dnešní výrok, že rektorům za jejich neúčast na hradním ceremoniálu vlastně děkuje. Uvolnili prý místo v přeplněném Vladislavském sále, kde si tak mohou sednout příbuzní vyznamenaných. „Pokud není Hrad schopen zajistit místa pro příbuzné vyznamenaných, pak je to jeho chyba, ne rektorů,“ řekl Zima.

Rektoři se sešli před Pražským hradem, dovnitř nešli (zdroj: ČT24)

Prezident letos nepozval rektory Mikuláše Beka a Libora Grubhofera, stejně jako v posledních dvou letech. Mikuláš Bek nenechal Miloše Zemana vystoupit na univerzitě v době kampaně do prezidentských voleb a Grubhoffer se zastal Martina C. Putny z Fakulty sociálních studií, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem. Konference rektorů se proti postupu Hradu ohradila a uvedla, že s ním zásadně nesouhlasí a považuje ho v souvislosti se státním svátkem za zcela nedůstojný.

Vyjádřil se tak například rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák, nedorazí ani nový rektor Ostravské univerzity Jan Lata a ze solidarity s kolegy zůstane doma také rektor Vysoké školy chemicko-technologické Karel Melzoch. Pozvání naopak přijal rektor brněnské Univerzity obrany Bohuslav Přikryl, která je jedinou vysokou vojenskou školou v Česku.

Jde také o profesory, které Zeman nejmenoval

Napjaté vztahy mezi prezidentem a vysokými školami se však netýkají pouze toho, kdo byl pozván na Hrad a kdo ne. Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek v rozhoru pro týdeník Respekt uvedl, že mnohem vážnější problém je rozhodnutí Miloše Zemana nejmenovat tři vysokoškolské profesory Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera.

 „Podle přesvědčení akademické veřejnosti splnili všechny náležitosti a mají být řádně jmenováni. Pošťuchování mezi mnou, druhým nepozvaným, rekrotem Jihočeské univerzity Liborem Grubhofferem, a panem prezidentem samozřejmě není správné, ale je to lapálie. Netýká se nás nijak profesně či kariérně, zatímco to nejmenování má poměrně zásadní důsledky pro akademickou dráhu tří lidí,“ řekl Mikuláš Bek Respektu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rektor Masarykovy univerzity týdeníku sdělil, že konfrontace s akademickou sférou je další projev Zemanova  politickému marketingu. 

„Pro část jeho voličů je vlastně sympatické, že se tak vůči akademické veřejnosti chová. Jeho marketing je postavený na tom, že se snaží konfrontovat se skupinami, které jsou jeho voličům nesympatické. Proto začal profesorem Martinem C. Putnou, který je nejen akademik, ale také katolík a homosexuál. Do stejného okruhu patří jeho vystupování proti uprchlíkům, muslimům,“ míní podle Respektu Mikuláš Bek.