Policie přivezla Langera do Olomouce, zadržení nechtěl komentovat

Policie do Olomouce přiváží Ivana Langera (zdroj: ČT24)

Policisté večer do Olomouce přivezli bývalého ministra vnitra Ivana Langera zadrženého v souvislosti s dnešním zátahem v údajné korupční kauze. Langer vešel v doprovodu detektivů do svého domu v centru města. V něm už minimálně devět hodin policisté zasahují, na místě je také žalobce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavel Komár. Langer nechtěl kauzu nijak komentovat.

Policisté jsou i nadále v domě bývalého ministra vnitra Ivana Langra, kterého sem večer přivezli z Prahy. V objektu je i státní zástupce Pavel Komár z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Langra kolem 19:00 přivezli k jeho domu detektivové. Bývalý politik v jejich doprovodu vešel dovnitř. Dům od té doby střeží dva policisté v kuklách.

„Již v loňském roce jsem narazil na styky Ivana Langera s olomouckou policií,“ upozornil redaktor ČT Dalibor Bártek na to, že Langer spolu s podnikatelem Ivanem Kyselým a náměstkem olomoucké policie Karlem Kadlecem tvořili silnou trojku. Také někteří olomoučtí policisté v čele s Kadlecem byli podle Bártka do svých funkcí dosazeni s vydatnou pomocí Ivana Langera. Právě toto propojení by nasvědčovalo teorii, že zásah je vedený proti zkorumpovaným politikům, podnikatelům a policistům, kteří si navzájem poskytují krytí v různých dalších kauzách.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu celý den kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci zasahovali v Praze a Olomouckém kraji. Policejní prezident Tomáš Tuhý řekl, že prověřují i jedno z krajských policejních ředitelství a celostátní útvar spadající pod policejní prezidium, policisté byli i na olomouckém hejtmanství či v domě podnikatele Ivana Kyselého.

Bártek: Langer dosadil některé olomoucké policisty do funkce (zdroj: ČT24)

- Olomoucký rodák byl jednou z výrazných tváří politiky druhé poloviny 90. let a první dekády nového století.

- Vystudoval medicínu na Univerzitě Palackého a poté také práva, která studoval v Olomouci a poté na Univerzitě Karlově.

- Od roku 1996 byl poslancem za ODS, ve dvou volebních obdobích (od r. 1998 a 2002) byl místopředsedou sněmovny.

- V Topolánkových vládách byl ministrem vnitra, předtím za vlád ČSSD byl stínovým ministrem.

- V roce 2010 kandidoval jako lídr kandidátky ODS v Olomouckém kraji, byl však „vykroužkován“ a do sněmovny se nečekaně nedostal. Od té doby působí v advokacii, je také předsedou správní rady vysoké školy CEVRO institut.

Události: Protimafiánský útvar zatýkal policisty (zdroj: ČT24)