Odměny exekutorů bývají vyšší než dluh. Vláda chce změnu

Události ČT: Ministerstvo krotí exekutory, odměny bývají vyšší než dluh (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti chce krotit výdělky exekutorů. Případy totiž ukazují, že vyhláška přisuzuje exekutorům příliš vysoké odměny. Ostravskému dopravnímu podniku tak mohl exekutor dokonce ze své odměny ještě platit. Dokument, který má exekutory omezit, schválila vláda. Ve sněmovně se velká diskuze očekává už v září.

Exekutor Juraj Polák uzavřel s Dopravním podnikem v Ostravě před osmi lety smlouvu ohledně vymáhání peněz od dlužníků, kteří se svezli v hromadné dopravě načerno. Nabídl tehdy, že z každé své odměny zaplatí dopravnímu podniku částku 1800 korun.

Dopravní podik tvrdí, že šlo o nejlepší nabídku

„Jde o závažné porušení profesionální etiky, protože zcela nepochybně byli znevýhodněni v soutěži další exekutoři,“ hodnotí advokát Vladimír Řičica. Samotného Poláka nelze zastihnout, aby se vyjádřil. Exekutor už má ale pozastavenou činnost. Vyšetřuje ho policie, u Nejvyššího správního soudu leží i kárná žaloba od Exekutorské komory.

Podle komory zde ale nese svůj podíl viny i dopravní podnik. Nabídku totiž určila poptávka. „Je to ukázka toho, jak i podnik víceméně veřejného práva, veřejného zájmu dokáže využít a zneužít postavení soudních exekutorů,“ prohlásil člen prezidia Exekutorské komory Petr Polanský. „My jsme tenkrát poptávali exekučního partnera, který by nám nabídl spolupráci v oblasti pohledávek za jízdu bez dokladu, a tato nabídka byla nejlepší,“ reagoval dopravní podnik.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pelikán: Odměny jsou zbytečně vysoké

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) ale není smlouva dokonce v souladu se zákonem. „Ukazuje, že odměna, jak je nastavena naší vyhláškou, je zbytečně vysoká, když z toho může exekutor něco postrádat,“ řekl Pelikán. Minimální odměna exekutora teď činí zhruba tři tisíce korun. Pomocí stanovené místní příslušnosti by se měla omezit i často vypjatá konkurence mezi vymahači pohledávek.

Exekutoři by působili jen ve svém místě. Dotklo by se to třeba i jedné z největších továren na exekuce, úřadu v Přerově, který ročně řeší až 70 tisíc případů napříč republikou. Pelikán už zažádal o odvolání šéfa Tomáše Vrány, a to kvůli častým a podle ministra oprávněným stížnostem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vláda už s návrhem ministerstva souhlasila, v září by se měl dokument dostat na jednání sněmovny.