Dva mrtví a další těžce zranění po srážce pendolina s kamionem ve Studénce

Na Novojičínsku ve Studénce se ve směru na Prahu srazil vlak Pendolino s kamionem. Nehodu nepřežili dva lidé, dalších 12 pak skončilo v nemocnici, z toho několik s vážnými zraněními. Doprava na frekventovaném koridoru byla přes den ochromena, večer se želežničářům podařilo trať částečně zprovoznit. Kamion vjel na přejezd ve Studénce, když šly závory dolů. Řidiče policie zadržela, ale ještě nevyslechla. Dnešní nehoda připomněla tragédii ze Studénky před sedmi lety. Srážku rychlíku se zříceným mostem tehdy nepřežilo 8 lidí.

Fakta o nehodě ve Studénce

  • Do kamionu narazil na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku vlak Pendolino jedoucí z Bohumína do Františkových Lázní. Havárie se stala před 08:00.
  • Při nehodě zemřeli 2 lidé.
  • Dalších 18 lidí bylo zraněno, z toho 4 velmi vážně.
  • Nejvážněji zraněné transportovali záchranáři na Traumatologické oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě.
  • Další pacienty převezli kromě Ostravy do nemocnic v Novém Jičíně a Bílovci.
  • Kamion vjel na přejezd ve chvíli, kdy blikalo výstražné světlo a závory šly dolů.
  • Řidiče z kamionu policie zadržela. Podle ministra vnitra byl řidič z Polska.
  • Vlak před sebou po srážce hořící kamion tlačil.
  • Motor z kamionu byl nalezen až 200 metrů od místa nehody. Vlaku se podařilo zabrzdit až po cca 500 metrech.
  • Materiální škody dosahují téměř 160 milionů korun, z toho 150 milionů korun jsou na vlaku.
  • Jde o nejvážnější nehodu na železnici v České republice za posledních zhruba sedm let.
  • V srpnu 2008 rovněž ve Studénce a jen nedaleko místa dnešního neštěstí havaroval rychlík Comenius, který jel na trase Krakov - Praha. Vlak tehdy narazil do spadlé části mostní konstrukce. Na následky nehody zemřelo osm lidí, zraněných bylo sedm desítek.

Jeden člověk byl mrtvý hned, druhého se nepodařilo oživit. Na místě nehody zasahovalo několik posádek zdravotnické záchranné služby včetně vrtulníků. V nemocnici skončilo 12 cestujících a strojvedoucí. Celkem ale zranění nahlásilo 18 lidí. Další se přihlásili později, necestovali ve vlaku. Jde například o lidi, kteří se pohybovali na nástupištích a zasáhly je kameny či trosky z nákladního auta. Lehčí zranění utrpěl i jeden ze zasahujících hasičů. Po ošetření pokračoval v práci. 

„Kriminalisté již ukončili ohledání těl zesnulých, místa nehody i samotného vlaku a vozidla,“ dodala po 18:00 mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Potvrdila také, že některé plechy, které přepravovalo nákladní vozidlo, skončily uvnitř vlaku. Právě plechy způsobily řadu zranění cestujícím. Přední část soupravy rozpáraly a některým lidem po nárazu amputovaly končetiny.

Stav dvou pacienů pacientů je kritický a dalších dvou velmi vážný

Lékaři Fakultní nemocnice Ostrava ošetřili devět lidí. Pět jich zůstalo v nemocnici, ostatní byli propuštěni do domácího léčení. Stav dvou pacientů je kritický, u dalších dvou velmi vážný, všichni jsou na jednotkách intenzivní péče.

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Ostrava Tomáše Oborného šlo v případě těchto pacientů o devastační poranění končetin, amputace, poranění v oblasti břicha, hrudníku a hlavy. Pacienti už byli operováni a jsou v péči jednotky intenzivní péče Traumacentra a kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Jedna žena má lehčí zranění, jde o zlomeninu končetiny, a je na standardním oddělení, tvrdí Oborný. Pacienti, které z nemocnice propustili do domácího léčení, mají oděrky a pohmožděniny, tedy lehká zranení. 

Podle Tomáše Oborného byl počet pacientů, které do Fakultní nemocnice Ostrava záchranná služba přivezla, zvládnutelný a nebylo nutné vyhlásit takzvaný traumaplán. Přesto se ale někteří lékaři, zdravotní sestry, ošetřovatelé a sanitáři hlásili a zjišťovali, jestli mají přijít do práce. „Někteří lékaři zrušili dovolenou a z preventivních důvodů přijeli,“ konstatoval Tomáš Oborný. 

Novojičínská nemocnice přijala pět zraněných, z toho tři lehce a dva středně těžce raněné pacienty. „Mezi lehká zranění patřily oděrky, pohmožděniny a podobně. Tito lidé byli ošetřeni a propuštěni domů. Dva pacienti museli být hospitalizováni, ale naštěstí nejsou v ohrožení života. Jednoho z nich lékaři právě operují,“ uvedla mluvčí Radka Miloševská.

Kromě Ostravy a Nového Jičína ošetřila zraněné i nemocnice v Bílovci. Vyprošťovací práce skončily, hlavní slovo teď mají vyšetřovatelé, uvedl ředitel hasičského záchranného sboru kraje Zdeněk Nytra.

Krizová informační linka k dopravní nehodě ve Studénce je 950 739 941. 

I když se České dráhy nepovažují za viníka nehody, jsou připraveni všechny postižené standardně odškodnit. Cestující mohou veškeré své nároky na odškodnění uplatnit písemně na adrese České dráhy, a.s., Právní odbor, Nábř. L. Svobody 1222/12, 110 15 Praha 1 nebo e-mailem na adresu gorner@gr.cd.cz.

Podívejte se na fotografie z místa nehody:

Kamion měl vjet na přejezd, když šly závory dolů

Vlak a kamion se srazily na označeném železničním přejezdu. Kamion vjel na přejezd v době, kdy šly závory dolů, řidič pak těsně před nárazem ještě popojel, což mu zřejmě zachránilo život. Kabinu kamionu opustil v šoku po několika minutách a později ho zadržela policie.  

Podle redaktora ČT Jiřího Loučky „pendolino kamion doslova rozpáralo“. Z kamionu zbyla hlavně troska červené kabiny, další zbytky jsou rozesety podél trati ve směru jízdy. Motor se nachází dvě stě metrů od místa tragédie, pendolino pak dobrzdilo až mnohem dál.

Nehoda ovlivnila zasedání vlády v Ostravě

Provoz byl zastaven na trati, po které jeli opačným směrem na výjezdní zasedání vlády někteří členové Sobotkova kabinetu. I jejich vlak byl zastaven. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD), zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a dopravy Dan Ťok (za ANO) se zastavili na místě nehody vlaku. Další členy vlády odvezly do Ostravy autobusy. Zasedání vlády proto mělo zpoždění.

S předstihem nicméně do Ostravy dorazili ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který uvedl, že by stálo za to zvážit, jestli není příliš velké bezpečnostní riziko, aby celá vláda cestovala jedním vlakem na zasedání kabinetu mimo hlavní město. V případě neštěstí by to mohlo znamenat velké ohrožení pro vládu.

Železniční nehody na českých tratích
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK