Němeček kvůli případu pobodání odvolal ředitele nemocnice v Dobřanech

Praha - Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s okamžitou platností odvolal ředitele Psychiatrické nemocnice v Dobřanech Vladislava Žižku. Léčebna letos propustila muže, který v pondělí ubodal mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku. Už v úterý rezignoval primář nemocnice Václav Fait. Shodou okolností dobřanská léčebna od úterý postrádá dalšího pacienta, který se tentokrát nenahlásil zpět z vycházky. I on může být nebezpečný a agresivní.

Němeček už v úterý poslal do Dobřan ministerskou kontrolu: „Nemohu prozrazovat detaily o zdravotním stavu pravděpodobného pachatele, navíc situaci šetří policie. Nicméně kontrolní skupina konstatovala, že léčebna zákon neporušila,“ uvedl na brífinku Němeček.   

I přesto dnes ministr s okamžitou platností odvolal ředitele psychiatrické nemocnice v Dobřanech: „Nikdo mě nepřesvědčí, že v situaci, kdy pacient, který byl hospitalizován nedobrovolně pro výhrůžky zabitím, že postup léčebný byl v pořádku v tom, že nebylo vyčkáno ani na výsledek znaleckého posudku, který si vyžádal soud, a pacient byl propuštěn na svobodu,“ kritizoval ministr.  

Pravděpodobný pachatel podstoupil počátkem roku v Dobřanech nedobrovolné léčení – jevil známky dušení poruchy a trpěl bludy. Navíc prý vyhrožoval, že někoho zabije. Jenže nedobrovolnou hospitalizaci musí po čase zhodnotit soud, jestli její důvody ještě trvají. K tomu si obvykle vyžádá znalecký posudek – léčebna ale ještě předtím rozhodla, že muže propustí a dala to jen na vědomí soudu, který další řízení zastavil. 

Systémové změny má řešit meziresortní skupina

Vzhledem k tomu, že případů, kdy útočí psychicky nemocný člověk, je v poslední době více, chce ministr Němeček ustavit meziresortní skupinu, která by měla upozornit na případné systémové chyby. Kromě zástupců ministerstva zdravotnictví tam má být zastoupeno také ministerstvo spravedlnosti, vnitra, práce a sociálních věcí a také zástupce odborné psychiatrické společnosti.  

„V okamžiku, kdy tato komise bude konstatovat jakékoliv systémové problémy, co se týká dohledu a dozoru nad těmito jedinci, např. změnit zákony nebo posílit některé institucionální záležitosti – tak se budu snažit tyto závěry realizovat,“ dodal Němeček. Ministr soudí, že by měla například existovat lepší evidence lidí, kteří potřebují péči psychiatrů. Řešit by se mělo i financování psychiatrie, zejména ambulantní a komunitní péče, v němž Česko oproti západním zemím zaostává.

Podle Němečka se ale tento případ poněkud liší od případu ve Žďáru, kdy psychicky nemocná žena pobodala studenta. V jejím případě byla totiž nařízená ochranná ústavní léčba: „Ale v tomto případě se ukazuje, že riziko může vzejít i od člověka, který není zařazen do systému ochranné léčby – proto jsem se rozhodl celou záležitost pojmout šířeji,“ upozornil ministr.

Policie bude na znalecký posudek čekat týdny

Policie pravděpodobného vraha stále neobvinila. Čeká totiž, až lékaři v dobřanské léčebně posoudí, zda za své chování zodpovídá. Obvyklá lhůta na zpracování znaleckého posudku o duševním zdraví je přitom šest týdnů: „Dokud nebude znalecký posudek, žádný posun v případu nebude,“ uvedla krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová. Podle informací ČTK navíc mohou kriminalisté čekat na posudek ještě déle, protože znalci z oboru psychiatrie budou případ zkoumat obzvlášť pečlivě. Důvodem je výpověď primáře a odvolání ředitele psychiatrické nemocnice v Dobřanech.

Policie pátrá po nebezpečném pacientovi

Policie vyhlásila pátrání po sedmnáctiletém pacientovi Psychiatrické nemocnice Dobřany, který se v úterý odpoledne nevrátil z vycházky po areálu nemocnice. Byl na ní v doprovodu své matky. Roman Grondzar je podle nemocnice nebezpečný sobě i svému okolí, a to kvůli poruchám chování s projevy agresivity a sebevražedným sklonům.

Pohřešovaný mladík bydlí v Nýrsku na Klatovsku. V psychiatrické nemocnici se léčí dobrovolně.

Pohřešovaný Roman Grondzar
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Roman Grondzar měří přibližně 167 centimetrů, má štíhlou postavu, krátké černé vlasy a hnědé oči. Na sobě měl krátké kalhoty, mikinu a tenisky. Policie žádá, aby občané jakékoli informace o pohřešovaném mladíkovi oznámili na kterékoliv služebně Policie ČR nebo na tísňové lince 158.