Jak lidé neplatí, chodí i s banalitami, stěžují si lékaři

Praha - Praktičtí lékaři hlásí nárůst pacientů v ordinacích od ledna tohoto roku. Návštěvy jsou podle nich častější kvůli zrušení regulačních poplatků. Česká televize oslovila lékaře po celé republice. V průměru teď ošetřují asi o pětinu více lidí než minulý rok, z velké části prý jde o banální případy. Ministr zdravotnictví trvá na tom, že konec poplatků byl správný krok, pravicová opozice ani ministr financí ale nesouhlasí.

Události: Plné ordinace kvůli zrušení poplatků? (zdroj: ČT24)

Podle lékařů stoupl se zrušením regulačních poplatků počet pacientů v ordinacích velmi výrazně. „Od ledna je nárůst o 30 až 50 procent. Máme to zmapováno po celé republice. Někde je to 30 procent, někde je to i 70,“ tvrdí praktická lékařka z Prahy Irena Kudrnovská. „Lidé přijdou s jakoukoliv malou potíží, kterou během regulačních poplatků přecházeli a nepotřebovali nás,“ dodává.

Samostatná ambulantní zařízení
Zdroj: ČT24/Zdravotnická ročenka ČR 2013

Podle sítě soukromých ordinací se ale v lednu meziročně návštěvy zvedly o desetinu, v březnu dokonce o pětinu. Ministr zdravotnictví je přesto se změnou spokojený. „To byl krok, který zdravotní péči nelimituje jenom na ty, kteří si ji mohou finančně dovolit,“ říká šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD).

Počet zdravotnických zařízení/lékařů v nich
Zdroj: ČT24/Zdravotnická ročenka ČR 2013

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale namítá, že třicetikorunové poplatky byly sociálně zastropované. Jejich zrušení Sobotkovou vládou teď zpochybňuje i její člen - ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). „Byla to možná chyba i našeho hnutí, že jsme na to šli, že na tom sociální demokracie trvala. Je to nesmysl,“ hodnotí vládní krok Babiš.

V nemocnicích a u specialistů se ale podle průzkumu České televize zrušené poplatky větším způsobem neprojevily. Pojišťovny sice výpadek kvůli zrušeným poplatkům kompenzují, pouze ale do výše vybraných poplatků v roce 2013. Kvůli nárůstu pacientů to však podle lékařů stačit nebude.

Třicetikorunové poplatky vydržely sedm let

Regulační poplatky byly v českém zdravotnictví zavedeny 1. ledna 2008. Za návštěvu lékaře a za položku na receptu zaplatili lidé 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Ochranný limit na výdaje činil 5000 korun. Poplatky zavedla tehdejší koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Během sedmi let jejich plastnosti ale prošly celou řadou změn a úprav.