Astmatiků v Česku přibývá, pětina o své nemoci neví a neléčí se

Alergiků a astmatiků v Česku přibývá. Jejich počet se za posledních dvacet let ztrojnásobil. Léčba je přitom účinnější a dostupnější než v minulosti. Problém spočívá v ukázněnosti pacientů. V průzkumu agentury STEM/MARK se víc než čtvrtina astmatiků přiznala, že nedodržuje léčbu. Důsledkem jsou nečekané záchvaty, které alespoň jednou ročně omezují, nebo dokonce ohrožují až 84 procent pacientů.

Astmatiků v Česku přibývá (zdroj: ČT24)

Nemocný se cítí, jako když se topí nebo má na hrudníku závaží, které mu znemožňuje pořádně se nadechnout. Cílem léčby je dostat astma pod kontrolu. „Nemocný by měl žít v podstatě zcela normální život bez jakéhokoli omezení a s plnou fyzickou aktivitou. Neměl by mít žádné záchvaty dušnosti ani vedlejší účinky léčby,“ vysvětluje Petr Pohunek z pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol.

Stav plné kontroly astmatu je podle Pohunka dosažitelný, moderní systém péče a léky mohou nemoc u většiny pacientů dovést do zcela klidového stavu. „Bohužel se to nedaří vždy, protože ne všichni pacienti dodržují režim a předepsanou péči, neberou léky, jak mají. Velký problém je, že po nich chceme, aby léky užívali v minimální dávce i v době, kdy jim nic není,“ stěžuje si lékař. „Lidé jsou schopni tolerovat mnoho, přijímají různá omezení, aby nemuseli k lékaři nebo nemuseli brát pravidelně léky,“ dodává.

Plicní lékař Viktor Kašák potvrzuje, že ke stavu kontroly astmatu vede pouze pravidelně dodržovaná dlouhodobá léčba předepsaná lékařem. „Máme dnes k dispozici moderní léčiva, o kterých se astmatikům před 15 lety ani nezdálo a která dokážou dostat nemoc pod kontrolu velmi účinně,“ tvrdí.

Neléčené astma může vést k nebezpečným záchvatům
Zdroj: ČT24/ČTK/WAVEBREAK

Astma má v Česku asi milion lidí, pětina z nich o tom ale ani neví a neléčí se. Podle průzkum společnosti STEM/MARK je 77 procent astmatiků přesvědčeno, že mít čas od času problémy s dýcháním je normální. Každodenní potíže s dýcháním pociťuje až 14 procent nemocných, třetina má problémy při fyzické námaze, sportu či sexu. Doporučení lékaře dodržuje jen 48 procent astmatiků. Celých 26 procent sahá po inhalátoru až ve chvíli, kdy mají potíže s dýcháním. Průzkumu se zúčastnilo 500 pacientů.

Každoročně se první květnové úterý, které letos vychází na 5. května, koná Světový den astmatu s řadou osvětových akcí. Česká iniciativa pro astma (ČIPA) pořádá v Praze odbornou konferenci s možností měření funkce plic pro veřejnost, které nabídne i v regionech.

Astma je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest, který je neinfekční a imunologicky podmíněné. Je propojené s alergií, nedá se proto vyléčit antibiotiky. Léky se podávají inhalačně přímo do průdušek. Hlavními příznaky jsou dušnost, pískot při nádechu i výdechu a kašel. Výskyt astmatu je dán genetickými vlivy, prostředím i způsobem života. Rizikovým faktorem je také kouření. Celosvětově astmatem trpí asi 300 milionů lidí, onemocnění je četnější ve vyspělejších zemích.