Posudky na Ondřeje a Jakuba dělala sponzorka Klokánku

Brno - Posudky na Ondřeje a Jakuba z kuřimské kauzy týrání zpracovávala psycholožka Marta Skulová, která sponzoruje zařízení Klokánek, kde nyní chlapci žijí. Uvedl to server Novinky s tím, že obhájci Hany Bašové a Kateřiny Mauerové, které děti podle obžaloby týraly, napadli soudní znalkyni pro podjatost. Posudek přitom může mít vliv na rozhodnutí soudu i další péči o děti.

Vedoucí Klokánku Ditta Pokorná ale tvrdí, že Marta Skulová dala Klokánku loni v prosinci 5 000 Kč, v té době už ale byla většina posudků hotová. Klokánek navíc vyšetřuje i Úřad pro odhalování organizovaného zločinu. Advokát Hany Bašové se na něj obrátil pro podezření z obchodování s lidmi. Klokánek se ho měl dopustit tím, že nechal své svěřence vystoupit na veřejném křtu CD Jakuba Vágnera, jednoho z partnerů zařízení, uvedla Ditta Pokorná. Nařčení advokáta důrazně odmítá, stejně jako obvinění ze spolčení se Skulovou.

Znalecké posudky dětí jsou potřeba v několika samostatných soudních řízeních. Jednak mají posloužit jako podklady pro rozhodnutí o trvalém opatrovníkovi dětí, měly by být stěžejní i v trestním případě.

Psycholožka Marta Skulová vypracovávala posudek pro trestní řízení. „Pokud je to skutečně tatáž Marta Skulová, nemůže být osobou nestrannou, aby mohla vypracovat takový posudek, který má navíc dost velkou váhu,“ míní obhájce Kateřiny Mauerové Pavel Holub. Finanční podporu Skulové potvrzují i internetové stránky Klokánku.

Z týrání dnes osmiletého Ondřeje a desetiletého Jakuba je obžalováno celkem šest lidí. Kromě tety chlapců Kateřiny Mauerové a její bývalé kolegyně Hany Bašové mají před soudem stanout také matka dětí Klára Mauerová, rodinná přítelkyně Barbora Škrlová, její bratr a jeho kamarád. Hrozí jim trest v maximální výši osm, u některých osob až 12 let vězení.