Lidovci se opět postavili proti přeměně univerzitních nemocnic

Praha - Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se chystá vyzvat ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, aby zastavil chystanou tranformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti. Čunka tímto úkolem dnes pověřil celostátní výbor strany. Mezi lidovci totiž panují obavy, že současná situace vede k znejisťování zdravotnické i akademické veřejnosti.

Podle Čunka některé fakultní nemocnice dostaly z ministerstva nařízení, aby už nyní začaly chystat přeměnu na akciovou společnost. Netýkají se tedy připravovaného zákona, na jehož text lidovci stále čekají. Za vážnou koaliční roztržku by Čunek považoval, kdyby vláda i přes odpor KDU-ČSL prosadila přeměnu univerzitních nemocnic na akciové společnosti, a to například pomocí zákona o velké privatizaci či jiných platných norem. Na dnešním jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL se dokonce ozývaly hlasy, že v takovém případě by strana odešla z vlády.

„Pokud by se naplnily obavy univerzitních nemocnic a vláda bez našich hlasů schválila transformaci na akciové společnosti, to by byla naprosto zásadní věc. Ale v tuto chvíli se tak samozřejmě neděje,“ řekl Čunek. Věří, že se s Julínkem nakonec dohodnou a radikální kroky nebudou potřeba.

Plány ministerstva zdravotnictví na změny ve fungování univerzitních nemocnic v minulých dnech ostře kritizovala řada vysokých škol v čele s pražskou Karlovou univerzitou. Dnes své obavy z horších podmínek pro lékařský výzkum, výuku mediků i pacienty vyjádřilo vedení brněnské Masarykovy univerzity. Ministerstvo pokládá ataky za předčasné.

Vysoké školy v posledních dnech vyjádřily obavu především z toho, že Julínek už na podzim, tedy před případným přijetím zákona o univerzitních nemocnicích, přemění fakultní nemocnice na akciové společnosti ve stoprocentním vlastnictví státu. Až bude zákon přijat, měly by školy uzavřít s nemocnicemi smlouvy a získat podíly.

Ministr Julínek tvrdí, že nemocnice podle jeho vize budou sice akciovými společnostmi, ale na „neziskovém principu“. Zisk půjde zpět do léčení, výuky a výzkumu.