Příznivci pravice si v Praze připomněli oběti 11. září

Praha - Odkaz 11. září si v Česku připomněli i mladí příznivci pravice. Na pražském Jungmannově náměstí se sešli pod heslem "uctění památky obětí islámského terorismu". Takové projevy ale část muslimských organizací v zemi považuje za nebezpečné. Úřady jejich obavy vyvracejí.

Právě tato akce, stejně jako Mladá pravice, figurují ve zprávě o islamofobii, kterou vydala brněnská agentura Libertas. Čtyřiadvacetistránkový materiál uvádí konkrétní, i když tři roky staré případy. Třeba komiksový seriál Zelený Raúl nebo bývalého premiéra a šéfa ČSSD Miloše Zemana kvůli tomu, že údajně označil muslimy za největší problém této epochy. Zpráva se dostala na stůl vládního zmocněnce pro lidská práva Jana Litomiského a ten ji považuje za důkaz netolerance muslimů. „I takovéto zvěřejňování seznamů může být nebezpečné."

Negativní postoj české společnosti k muslimům potvrzují i průzkumy veřejného mínění. Kolem poloviny Čechů se bojí, že by v budoucnu mohli stát za teroristickým útokem. Podle Muhammada Abbáse, který tu žije víc než 15 let, je teď pro muslimské komunity skoro nemožné oficiálně sehnat místo, kde by se mohly scházet a modlit.

Lidé se proto scházejí tajně, ale právě to může být podle expertů rizikem. Bezpečnostní informační služba ale označuje domácí muslimské komunity za bezproblémové. „Pečlivě dbáme na to, aby k nám ze záhraničí nepronikli nějací extrémisté. Militanti, kteří by tu někoho radikalizovali," vysvětluje mluvčí BIS Jan Šubrt. V současnosti se počet muslimů v Česku pohybuje kolem 10 až 20 tisíc, z velké většiny cizinců.