Před soudem stane Barbora Škrlová z kuřimské kauzy

Brno – Barbora Škrlová stane dnes před brněnským Krajským soudem. Líčení se má zabývat především tím, zda je žena, která se dříve vydávala za dívku Aničku a chlapce Adama, trestně odpovědná. To by měl soudu naznačit revizní znalecký posudek. Jako svědci jsou dnes pozváni bývalá spolubydlící Škrlové Eva Tesařová, otec obviněné Josef Škrla nebo literát Martin Fahrner.

Barbora Škrlová je jednou ze šesti obviněných v takzvané kuřimské kauze. Obžaloba je viní z týrání malých chlapců Ondřeje a Jakuba Mauerových. Obhájce Škrlové Richard Novák tvrdí, že Škrlová byla k týrání dětí přinucena. Očekává se, že proto požádá o propuštění své klientky z vazby. To ovšem už dříve neúspěšně učinil.

K soudu by dnes měla přijít Eva Tesařová, bývalá spolubydlící Škrlové, na jejíž pas obviněná žena loni uprchla z Česka. Mezi svědky, které soud pozval, je také Josef Škrla, Barbořin otec. Ten je hlavou sekty, s níž je týrání často spojováno. Mohl by vysvětlit, proč se jeho dcera vydávala za děti Aničku a Adama, pravděpodobně se však k soudu nedostaví. Nepodařilo se doručit mu předvolání. Literát Martin Fahrner by zase měl soudu vysvětlit, proč u něj Škrlová žila po útěku z Česka coby údajný chlapec Adam.

Pro další osud Škrlové může být klíčový revizní znalecký posudek. Zatím soud dostal dva. Podle prvního byla vědomou spolupracovnicí dalších obviněných, podle dalšího byla zmanipulována.

V říjnu má proběhnout celkem šest soudních stání týkajících se kuřimské kauzy. Podle některých úvah by na konci měsíce mohly zaznít závěrečné řeči obhajoby a obžaloby, což by znamenalo, že mediálně sledovaný případ se blíží k vynesení rozsudku. „Zda by mohl, či nemohl být vynesen již nyní, to nejsem schopen říci. Případ se stále vyvíjí. Záleží na tom, s čím strany přijdou,“ řekl soudce Pavel Göth, který se případem zabývá.

Obžalovaní jsou matka týraných chlapců Klára Mauerová a teta Kateřina Mauerová, Hana Bašová, Jan Turek a Barbora a Jan Škrlovi. Každému z nich hrozí až dvanáct let vězení. Podle policie mělo hrubé zacházení chlapce psychicky zlomit a udělat z nich osoby poslušné všech příkazů.

Barbora Škrlová
Zdroj: ČT24