Sestřičky jako nedostatkové zboží českých nemocnic

Praha/Brno - S trvalým nedostatkem zdravotních sester se potýkají české nemocnice. Jen v pražské motolské nemocnici jich chybí devadesát, brněnská fakultní nemocnice postrádá sestřiček sto. Mezi mladými ženami ale navzdory nabízeným pracovním výhodám není o povolání sestry velký zájem a v nemocnicích je nahrazují zaměstnankyně ze Slovenska a Ukrajiny. Náborové kampaně přitom cílí především do českých řad. Ve vyřešení situace se chce angažovat i nová ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, někdejší prezidentka Asociace zdravotních sester, která hodlá usilovat o dokončení projektu stabilizace počtu sester v českých nemocnicích.

V Česku je registrováno 97 000 sester, 17 000 z nich ale svou profesi nevykonává. Podle pracovníků ve zdravotnictví je důvodů více. Sestřičky si stěžují na velké množství přesčasů a málo času na soukromý život a rodinu. Profese navíc podle nich nemá vysokou prestiž a nástupní platy nedosahují průměru. Nemocnice proto nyní doufají, že pomůže vládou přislíbené zvýšení platů. Sestry by tak mohly dostat k průměrnému platu 24 200 korun navíc dva a půl tisíce.

„Byli bychom rádi, kdyby nám navýšení ohodnocení nahnalo sestry do nemocnic, ale záleží na tom, kolik peněz bude a kdo nám je dodá. Aby jako v minulosti nedošlo k tomu, že docházelo jen k přesunům mezi jednotlivými částkami k základnímu tarifnímu platu,“ upozornila členka prezidia České asociace sester Eva Kvasnicová.

Nemocnice ve snaze udržet si dosavadní počet sester a nejlépe přilákat nové zájemkyně o práci v nemocnici se snaží tento nepostradatelný personál lákat na sociální výhody a na náborové příspěvky. Brněnská fakultní nemocnice nabízí příspěvek na dovolenou, penzijní připojištění nebo bezúročné půjčky. Pražský Motol nabízí náborový příspěvek 15 000 korun.

Všichni se shodují, že je potřeba, aby se situace změnila. „Zatím není situace tak kritická, že bychom museli nějaké oddělení zavřít, ale v krizovém plánu to máme,“ okomentovala zhoršující se stav náměstkyně ředitele FN Brno Erna Mičudová.