Za vydírání Železného a zpronevěru uložil soud podmínku

Praha - Za vydírání bývalého šéfa televize Nova a nynějšího europoslance Vladimíra Železného a další trestné činy dostal uprchlý Čechoameričan George Novotný dvouletý podmíněný trest s odkladem na zkušební dobu pěti let. Rozhodl o tom dnes Obvodní soud pro Prahu 1, který jej vedle vydírání uznal vinným i ze zpronevěry obrazů a z nedovoleného ozbrojování. Verdikt je nepravomocný a lze se proti němu odvolat. Novotný údajně pobývá v USA a prý se do Česka nemíní vrátit.

Údajné vydírání Železného souvisí s kauzou, ve které oba muži dostali pravomocně každý dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let za krácení daní při dovozu obrazů z ciziny. Žalobci Novotného vinili z toho, že v červnu 2000 napsal Železnému vyděračský dopis, ve kterém požadoval 100 000 dolarů (tehdy asi 3,76 milionu korun) a milion korun za to, že nezveřejní informace o jeho údajných machinacích s uměleckými předměty a obrazy, například autorů Emila Filly a Oskara Kokoschky.

Podle spisu poslal Novotný dopis Železnému o několik dnů později prostřednictvím svého řidiče. Řidič měl podle obžaloby za úkol předat dopis a zároveň převzít od Železného požadované peníze. Dopis byl sice předán, ihned poté ale řidiče zadržela policie. Železný totiž již dříve podle spisu požádal o policejní ochranu. Řidič nebyl obviněn z žádného trestného činu. Obsah dopisu od Novotného totiž prý neznal.

Novotný podle obžaloby také od června 1997 do ledna 2000 přebíral do své Galerie Longa obrazy, které buď prodal, nebo si je ponechal, aniž za ně zaplatil původním majitelům. Postupně tak údajně způsobil mnohým lidem celkovou škodu ve výši asi 2,343 milionu korun. Vedle toho jej žalobci vinili i z nedovoleného ozbrojování. Podle spisu totiž u něho v autě při jeho zadržení v roce 2000 policisté objevili revolver a náboje, ačkoli nevlastnil zbrojní pas.

Šéf hnutí Libertas.cz Vladimír Železný
Zdroj: ČT24