Bude v Brně stát nová muslimská mešita?

Brno - V Brně znovu ožívá debata o plánech tamní muslimské menšiny postavit ve městě novou mešitu. Ta stávající už je věřícím příliš těsná. Plány muslimů ale narážejí na odpor, nelíbí se hlavně brněnským křesťanským demokratům. Nenápadná stavba ve Vídeňské ulici slouží brněnským muslimům už jedenáctý rok, teď ale zhruba šesti stovkám věřících přestává stačit.

Muslimové žijící v Brně zatím ani neví, kde by nová mešita měla stát. Pozemek chtějí sehnat do dvou let, s penězi prý problém nebude, jak podotkl předseda správní rady Islámské nadace Brno Muneeb Hassan. Věří v pomoc českých i zahraničních sponzorů. S minaretem nebo bez něho - ani to ještě není jasné.

Zatím výhledové plány muslimů už nyní vyvolávají nesouhlasné reakce. Nejhlasitěji z řad brněnských lidovců; jedna mešita prý v Brně stačí. Ostatní strany v brněnské radniční koalici už tak nekompromisní nejsou. Muslimská menšina věří, že se jim jejich záměr podaří prosadit. Protesty muslimové zažili už před lety, když se stavěla první mešita a obyvatelé Brna si údajně nakonec zvykli.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Ať už bude či nebude druhá mešita v Brně postavena, prvenství té stávající ve Vídeňské ulici už nikdo nevezme.