Plzeňský kraj hledá dopravce na tři tratě

Plzeň – Regionální vlaky na třech tratích Plzeňského kraje by měl od prosince 2011 provozovat dopravce vzešlý z výběrového řízení. Zastávkové vlaky vybraného dopravce budou obsluhovat dvě hlavní trati a jednu lokálku dalších patnáct let. Nabídky musí zájemci o provozování dopravy odevzdat do 19. října, na konci října mají být nabídky vyhodnoceny. O výběrovém řízení informoval kraj na svém webu. Plzeňský kraj se tak připojil k Libereckému kraji, který vyhlásil výběrové řízení na provozování regionální dopravy na několika významných tratích. Ve větší ze dvou soutěží vyhrály České dráhy, provoz na jedné trati začne za rok provozovat Arriva.

V Plzeňském kraji se bude soutěžit o provoz na trati z Plzně do Domažlic (trať 180), která je součástí hlavního tahu z Prahy do Bavorska, na trati z Nýřan do Heřmanovy Huti, jež z plzeňsko-domažlické dráhy odbočuje (trať 181) a o trať z Plzně do Blatna (trať 160).

Plzeňský kraj zatím žádné výběrové řízení na provozování železniční dopravy nevypisoval, na všech třech tratích tak zatím provozují dopravu České dráhy. Mezi Plzní a Domažlicemi se cestující vozí buď v obvyklých velkoprostorových zelenobílých vagonech, nebo v nedávno modernizovaných velkých motorových vozech. Také z Plzně do Blatna jezdí většinou poměrně moderní velké motoráky. Mezi Nýřany a Heřmanovou Hutí vozí dráhy cestující ve starém dvouosém motorovém voze.