Čtyři dopravci mají zájem o tratě na Plzeňsku

Plzeň – Do soutěže na zajišťování osobní železniční dopravy na třech tratích v okolí Plzně se přihlásili čtyři dopravci. Zájem vozit cestující z Plzně do Domažlic a do Žatce a z Nýřan do Heřmanovy Hutě mají České dráhy, Viamont, RegioJet (dceřiná společnost firmy Student Agency) a dopravce ČSAD Jablonec. Obálky s nabídkami budou na krajském úřadě v Plzni na konci října, v polovině listopadu by měl být znám vítěz. Ten začne na všech třech tratích jezdit od konce roku 2011.

Vítěz výběrového řízení bude provozovat regionální dopravu, rychlíky pravděpodobně zůstanou Českým drahám. Po trati do Žatce vede rychlíková linka Plzeň–Most, na niž ČD vyhrály výběrové řízení, po domažlické trati jezdí mezistátní rychlíky Praha–Mnichov/Norimberk.

Důsledkem výběrového řízení – ať už v něm vyhraje kdokoli – by mělo být nasazení nových vozidel na tratích. „Chceme tam mít nové vozy a výrazně zlepšit komfort pro cestující,“ řekl krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer. Trasa Plzeň–Domažlice, která je zatím rájem příznivců dieselových lokomotiv Brejlovců, tak o tyto stroje zřejmě přijde.

Plzeňský kraj chce v roce 2012 nebo 2013 vyhlásit tendr také na zajištění dopravy osob na elektrizovaných tratích Plzeň–Praha a Plzeň–Cheb a na doplňkových neelektrizovaných tratích. Důvodem tohoto kroku je podle radního požadavek Rady Evropy, aby příjemce veřejných dotací prošel nediskriminačním výběrovým řízením. Výjimka EU platí do roku 2019, takže podle Bauera je čas.