Zadržení úředníků pověsilo otazník nad dotace za 4 miliardy

České Budějovice/Plzeň – Policejní stíhání dvou vedoucích pracovníků Úřadu regionální rady Jihozápad kvůli nezákonnému rozdělování dotací způsobilo chaos mezi žadateli o dotace. Vzhledem k tomu, že předsedkyně Regionální rady a hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová (ČSSD) na doporučení ministerstva financí nepodepsala schválené žádosti za zhruba 4 miliardy, existuje také možnost, že se dotace budou rozdělovat znovu.

Jde o projekty z páté výzvy, které se týkají 11 oblastí, mimo jiné modernizace silnic a infrastruktury veřejné dopravy, ale také rozvoje škol, nemocnic a cestovního ruchu. Jde o téměř 180 schválených projektů, které již měly začít s realizací. Místo toho jsou teď ze smluv důkazy proti dvěma šéfům úřadu, který má dotace na starosti.

„Není ani vyloučeno, že by tato výzva byla vyhlášena znovu,“ potvrdila pro ČT Milada Emmerová. Na post předsedkyně rady, která má na úřad dohlížet, chtěla Emmerová rezignovat už minulý rok. Mezi regionálními politiky se ale nenašel její náhradník, proto funkci vykonává dál.

Chaos okolo dotací z páté výzvy (zdroj: ČT24)

Juraj Thoma (ODS), primátor Českých Budějovic, o dopravních stavbách:

„Absence propojení takzvaných okruhů by znamenala, že by Českými Budějovicemi absolutně nebylo možné projíždět.“

Zrušení současných projektů v rámci páté výzvy by ale přineslo obrovské problémy v podobě třeba řady žalob, obce i firmy platí totiž mimo jiné za rezervaci bankovních úvěrů. Na dotované akce jsou navíc navázány další stavby.

Klatovy se zlobí

Z páté výzvy mělo do Klatov přitéct více jak tři čtvrtě miliardy korun. Nejvíce pak, 450 milionů, na stavbu nové nemocnice. Mezi další ohrožené stavby patří i obchvat města nebo rekonstrukce katakomb. „Pokud peníze (na stavbu nemocnice) město nedostane, bude muset Plzeňský kraj zažádat o úvěr,“ řekla ČT mluvčí Plzeňska Petra Jarošová.

Za dalších dvacet tři a půl milionu korun chce občanské sdružení Klatovské katakomby kompletně opravit podzemní prostory pod jezuitským kostelem. Pro ně by bylo případné zrušení páté výzvy doslova pohromou. „Náklady na zpracování žádosti a veškeré projektové dokumentace byly také značné. Jsme malé občanské sdružení, nejsme firma, která vydělává stamiliony,“ uvedl předseda občanského sdružení Klatovské katakomby Václav Chroust. Současně s Klatovskými katakombami měla být rekonstruována také střecha jezuitského kostela. Místní farnost na tuto akci získala 8 milionů korun také z páté výzvy.

Klatovské katakomby
Zdroj: ČT24