Armáda mění systém hodností, podporučíkem už nikdo nebude

Praha - Profesionální armádu čeká po pěti letech změna hodností. Ta se dotkne podle ministerstva obrany dvou třetin českých vojáků, hlavně současných rotmistrů a praporčíků. Změna hodností má jediný důvod - přiblížit se zvyklostem označení v Severoatlantické alianci. Podle velení armády tak změna výložek není degradací.

Například ten, kdo v současnosti má hodnost četaře, bude mít místo čtyř stříbrných hvězd nově tři pecky. „Vojáci chápou, že je to návrat k tradicím československé armády z 30. let minulého století,“ myslí si velitel 4. brigády rychlého nasazení Miroslav Hlaváč. Z české armády úplně zmizí hodnost podporučíka. Naopak se po pěti letech vrátí označení svobodník, četař nebo vojín. „Vojíni budou pouze v základním výcviku, po ukončení základního výcviku budou povýšeni do hodnosti svobodníka,“ řekl k tomu náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek.

Nově budou poddůstojníci a mužstvo označeni peckami, praporčický sbor kromě štábního praporčíka hodnostními páskami neboli rakvičkami, nižší důstojníci zlatými třícípými hvězdami a od majora výše zůstávají zlaté hvězdy pěticípé. „Vojáci z povolání dosud nastupovali do profesionální armády v hodnosti rotný, což byla celosvětová anomálie, proto se ten stav musel napravit,“ vysvětluje Robert Speychal z Vojenského historického ústavu.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Kromě hodností čekají vojáky v roce 2011 další změny. Jako státní zaměstnanci přijdou o 10 procent platu a navíc jim budou výsluhy daněny 15 procenty.

Vojenské hodnosti od 1. 1. 2011
Zdroj: ČT24