Trať Bruntál – Malá Morávka už není, ministerstvo ji zrušilo

Bruntál – Česko je opět o něco chudší. Ministerstvo dopravy úředně zrušilo horskou železniční trať z Bruntálu do Malé Morávky. Sedmnáctikilometrová dráha, na které od roku 2009 nejezdí pravidelné vlaky, je první zrušená lokálka z vlny, kterou ohlásila Správa železniční dopravní cesty. Této organizaci železnice patří, na její návrh rozhoduje o zrušení tratí ministerstvo dopravy. Obec Malá Morávka se proti rozhodnutí pravděpodobně odvolá.

Zrušení trati oznámilo ministerstvo dopravy na své vývěsní desce v pátek. Důvodem zrušení byla podle úředníků téměř nulová vytíženost trati. „V posledních letech není na dráze provozována pravidelná drážní doprava; dráha je využívána výhradně pro sezonní víkendovou osobní dopravu, v poslední době pouze na jednotlivé kulturní a společenské akce,“ stojí v odůvodnění.

Státní úřad odmítl námitky obce Malá Morávka, která poukazovala na to, že úplné zrušení trati dále sníží její význam jako turistické lokality. Nedbal ani na technickou unikátnost železnice, která byla považována za trať s největším převýšením ve střední Evropě. „Rozklad u ministerstva dopravy chceme podat. Hrozí nám, že přijdeme o turistickou atrakci, což by byla škoda. Nelze však říci, že by tím nějak výrazně klesl cestovní ruch v obci, turisté většinou přijíždějí auty,“ uvedl tajemník obecního úřadu Svatopluk Gottvald.

Podle SŽDC není šance, že by se v oblasti v budoucnu obnovila nákladní doprava, která na trati zanikla už v 90. letech pro nezájem přepravců. Moravskoslezský kraj podle ministerstva také nepočítá s novou objednávkou osobní dopravy. Vlaky na trati Bruntál – Malá Morávka neobjednává od roku 2009, předtím kraj platil pouze víkendový provoz.

Železniční správa loni na podzim oznámila, že se chce zbavit několika méně vytížených lokálek. Původní pracovní seznam prodělečných tratí se postupně zkrátil, v jeho poslední verzi figurovalo jedenáct tratí, které by mohl stát zrušit. Jako první přišla na řadu lokálka Bruntál – Malá Morávka, správní řízení o zrušení je ovšem vedeno i u tratí Čejč – Uhřice u Kyjova, Hrušovany nad Jevišovkou – Hevlín, Královec – Žacléř, Aš – Aš státní hranice, Obrnice – Čížkovice a Libochovice – Račiněves. Na dalších čtyřech tratích chce ministerstvo zatím jen zastavit dopravu.

Ministerstvo dopravy zahájilo správní řízení o zrušení železniční trati z Malé Morávky do Bruntálu.
Zdroj: ČT24