V 97 letech zemřel nestor českých otužilců Ladislav Nicek

Praha/Olomouc - Ve čtvrtek zemřel ve věku 97 let nestor otužileckého plavání Ladislav Nicek. Informaci potvrdil předseda I. plaveckého klubu otužilců Praha Tomáš Prokop. Nicek zemřel po delší nemoci. Poslední rozloučení se koná ve čtvrtek 19. května ve 13:20 v obřadní síni olomouckého krematoria.

Se zimním plaváním Nicek začínal v šedesátých letech. Ještě letos v únoru se spolu se 140 otužilci ponořil v Praze do studené Vltavy. „Pana Nicka charakterizovala velká houževnatost. Ještě v únoru s námi plaval v Braníku a od nikoho nechtěl pomoct ani při vylézání na břeh,“ uvedl Prokop.

V posledních letech mu dělalo radost, že zájem o zimní plavání je velký a že mu podlehly i některé ženy. „Měli byste je pochválit, že jsou statečné a ženou se přímo do vody,“ prohlásil v únoru. Za dřívějšího režimu ho prý komunisté kritizovali, že propaguje plavání ve studené vodě i mezi ženami, což by jim prý mohlo poškodit zdraví.

Nicek byl zřejmě i nejstarším otužilcem na světě

„Ještě v roce 2009 pořádal závody v zimním plavání v Olomouci, a kdyby nezamrzla řeka Morava, uspořádal by je i loni. Byl to velmi vitální člověk. I když už měl zdravotní potíže, sedl na vlak a přijel si zaplavat. Jeho smrt je pro nás velká ztráta,“ řekla místopředsedkyně sekce dálkového a zimního plavání Českého svazu plaveckých sportů Kamila Svobodová. „Byl to vzor pro všechny a je ho velká škoda,“ dodal předseda České otužilecké unie Vladimír Komárek. Nickův mimořádně vysoký věk podle něj také dokázal zajistit otužilcům a jejich akcím pozornost médií.

Nicek se poprvé setkal se zimním plaváním v listopadu 1949. Z počátku se dopouštěl i některých závažných chyb, které mu ale pomohl odstranit zakladatel sovětského otužování, akademik a lékař Sarkizov Serazini. Své poznatky poté zpracoval do metodiky otužování a zimního plavání. Jeho zkušenosti se staly impulsem pro dynamický rozvoj tehdy nového sportovního odvětví. Ve svých 82 letech na závodech v Brně obhájil I. výkonnostní třídu zimního plavání. V roce 2003 mu byla udělena medaile ČSTV za práci ve prospěch tělesné výchovy a sportu. Od sekce dálkového a zimního plavání ČSPS převzal pohár Nestorovi otužilců a zimních plavců. Německý svaz zimních plavců ho jmenoval svým čestným členem.

Devátý ročník mezinárodní otužilecké soutěže Branické ledy
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK