Úředníci museli v sobotu do práce, lidé by nedostali dávky

Praha – Netradiční pracovní víkend mají zaměstnanci úřadů práce. Dnes a někde i zítra musí do nového systému zanést desetitisíce žádostí o sociální dávky, což se dosud nestihlo. Hrozí totiž, že lidé, kteří tuto peněžní pomoc od státu potřebují, by ji nemuseli dostat včas.

Z osmi a půl tisíce úředníků jich v sobotu přišla do práce zhruba tisícovka. Vědí, že jsou na nich závislí lidé, kteří na konci ledna čekají na některou ze sociálních dávek. „Komu se chce o víkendu do práce? Ale mám skvělý tým, musím je pochválit. Šli do práce bez remcání,“ směje se ředitelka jednoho z pražských úřadů práce Aneta Halešicová.

Na úřadě práce pro Prahu 2 pracují úřednice už druhý víkend za sebou, teď během soboty a neděle musí zpracovat více než 400 žádostí. „Pokud je to jednoduchá žádost, tak trvá kolem 10 až 15 minut. Pokud je to nějaká složitější, kde je víc rodinných členů, tak je to půl hodiny až hodinu,“ popisuje úřednice Veronika Kutálková.

Rozloučit se s volným víkendem museli úředníci po celé republice. Nejvíc jich pracovalo na Moravě: dvě stě v Olomouckém i Moravskoslezském kraji. Na Vysočině 114 a v Královéhradeckém kraji rovná stovka.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Systém je pro všechny nový a navíc pod úřady práce vyplácení některých sociálních dávek spadá teprve od ledna. Jde třeba o příspěvek na živobytí, kompenzační pomůcky nebo doplatek na bydlení. „Máme víc než 1 000 zaměstnanců, kteří pracují na tom, aby lidé dostali dávky včas,“ říká mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jiří Reichl.

Generální úřad práce věří, že se do konce ledna všechno bez problémů stihne. Je ale možné, že některé úředníky to bude stát ještě jeden víkend v práci. Kolika se to bude týkat, bude jasné až začátkem týdne.