Starosta Prahy 2 Paluska rezignoval, hrozí mu až 10 let vězení

Praha - Starosta Prahy 2 Jiří Paluska (ODS) k dnešnímu dni rezignoval. Důvodem je obvinění ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Dopustil se jej údajně tím, že porušil povinnosti při správě cizího majetku. Paluska podle policie způsobil škodu tři miliony korun a hrozí mu až 10 let vězení. Řízením radnice je pověřen místostarosta Václav Vondrášek (ODS).

Vondrášek novinářům přečetl Paluskovo prohlášení. Odcházející starosta v něm uvedl, že se necítí vinen. Kvůli rezignaci se mimořádně sejde rada městské části i zastupitelstvo. „Bylo mi sděleno obvinění, tak si myslím, že takový člověk nemůže fungovat v čele městské části,“ řekl bývalý starosta.

Server Česká pozice dnes uvedl, že důvodem Paluskova obvinění by měla být „nehospodárnost při opravách půd“. Devětapadesátiletý Paluska ve funkci starosty působil od listopadu 2010, předtím byl místostarostou.

Co je důvodem obvinění

Organizace Transparency International (TIC) na svém webu uvedla, že městská část na konci roku 2009 zveřejnila záměr pronajmout půdní prostory v několika domech, kde měly na náklady radnice vzniknout hrubé stavby nových bytů. Nájemník vybraný ve veřejné soutěži měl následně na své náklady stavbu bytu dokončit. „Minimálně v případě jednoho bytu, konkrétně v domě Ditttrichova 1943/22, však k výše popsanému postupu nedošlo,“ tvrdí TIC.

V době, kdy měla být předána budoucímu nájemníkovi hrubá stavba, byl byt podle TIC takřka dokončen. Organizace má prý navíc doklad, který prokazuje, že v bytě bydlel Paluskův syn Jiří.

Transparency International (TIC), která trestní oznámení na starostu loni v dubnu podala, Paluskovu rezignaci uvítala. „Vyvodil politickou odpovědnost,která by s tím měla jít ruku v ruce. Je to pro nás pozitivní zpráva,“ řekl Petr Leier z TIC.