Vesecká rezignovala, nedokáže prý snést Pospíšila

Praha – Renata Vesecká, která po svém odchodu z křesla nejvyšší státní zástupkyně zastávala na zastupitelství řadovou funkci, se jí dnes vzdala a na úřadě končí. O svém rozhodnutí informovala přímo ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, jako hlavní důvod svého odchodu totiž uvádí právě Pospíšilovo působení v čele rezortu spravedlnosti. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

„Důvody, které mne vedly k tomuto nelehkému rozhodnutí po více než pětadvacetiletém působení v rezortu prokuratury a státního zastupitelství, je vaše působení na pozici ministra spravedlnosti, které je pro mne neakceptovatelné vzhledem k vašim postojům, postupům a prohlášením,“ cituje server z korespondence Vesecké směrem k ministru Pospíšilovi. Bývalá šéfka státních zástupců také pro Aktuálně.cz potvrdila, že odchází do soukromé sféry.

V dopise s ostrým tónem Vesecká vyčítá Pospíšilovi mimo jiné to, že „ve snaze dál působit jako ministr spravedlnosti je schopen obětovat důvěryhodnost justice pro své politické ambice, bezpáteřně měnit své výroky, postoje a názory.“ Jak vyplývá z dopisu, v bývalé šéfce státních zástupců vyvolávají kritizované Pospíšilovy vlastnosti neochotu k další spolupráci a jde pro ni o dostatečný důvod se vzdát své funkce.

Vesecká ve funkci nejvyšší státní zástupkyně skončila po více než pěti letech ke konci loňského roku, vystřídal ji Pavel Zeman. Podle kritiků přispívala díky několika kauzám spojeným například s politikou k nedůvěryhodnosti justice.