Zdravotnický trh si v Česku rozdělila hrstka firem

Praha – V českých fakultních nemocnicích se léta o velké veřejné zakázky soutěží jen naoko. Do největších v řádu desítek milionů korun se totiž hlásí pouze několik firem a často se stává, že o zakázku soupeří jen jedna. Z veřejného registru navíc vyplývá, že se jednotlivé firmy pojí se stejnými nemocnicemi. Ve chvíli, kdy se na problém veřejně ukázalo, začaly nemocnice výběrová řízení narychlo rušit. O veřejné zakázky se začala zajímat i protikorupční policie. Ministr zdravotnictví se proto příští týden sejde s řediteli fakultních nemocnic. Měli by spolu vypracovat konkrétní návod, jak mají při zadávání milionových tendrů postupovat.

Zdravotnický trh v Česku má už delší dobu rozdělený hrstka firem. Například Hospimed získal od roku 2009 zakázky za dvě miliardy korun. Puro – Klima má zakázku za miliardu, Hypokramed za 600 milionů. Každá ze společností v různých nemocnicích navíc opakovaně vítězila jako jediná přihlášená. Jediný účastník je ale i u výběrových řízení za desítky milionů. „Tato situace opravdu nastává, ale jako jeden z možných účastníků nemáme jakoukoliv možnost to ovlivnit,“ uvedla firma Puro – Klima. „Nechci říkat, že by to byla soutěž, je logické, že to není dobře, takovýto model,“ reagoval ředitel FN Hradec Králové Roman Prymula.

Ministerstvo zdravotnictví se proto rozhodlo dosavadní praxi změnit. Po fakultních nemocnicích bude chtít, aby velké nabídky dělily na menší a získávaly víc zájemců. Podle mluvčího Vlastimila Sršně resort předpokládá, že by to mohlo mít dopad i na snížení cen na trhu. „To je správná připomínka a do budoucna hodláme toto striktně omezit,“ řekl ČT ředitel FN Královské Vinohrady Marek Zeman. Na Vinohradech už zřídilo vedení zvláštní protikorupční posilu a jednu soutěž dokonce zrušilo. Stejný krok udělala i brněnská Nemocnice u sv. Anny. „Byla nám podaná pouze jedna nabídka, proto jsme soutěž zrušili,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Koška.  

Podivné zakázky už šetří i policie. „Pochopitelně u některých zakázek už máme nějakou dokumentaci vyžádanou, týká se to zejména nákupu techniky a zdravotnického vybavení,“ potvrdil mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

K zavedené praxi nechtěně přitáhl pozornost ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Na internetu se totiž nedávno objevilo sestříhané video, na kterém veřejně popisuje, jak se dělá zdravotnický byznys. Na záznamu mluví o korupci při výběrových řízeních a o významných pacientech neboli „kuliších“, díky nimž nemocnice dostává peníze.