Děkuji, neodcházejte! Vyzývá Engel po podpisu memoranda

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel podepsali dnes společné memorandum, které má odvrátit hrozící krizi ve zdravotnictví. Engel ihned po podpisu dokumentu přislíbil, že vyzve 3 800 lékařů ve výpovědi, aby je stáhli a z nemocnic k 1. březnu neodešli, a v podvečer tak dopisem skutečně učinil. Podle memoranda stoupnou doktorům od března platy o 5 až 8 tisíc korun a do dvou let se dočkají 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi. Budou se také podílet na přípravě zdravotnických reforem.

„V souladu s článkem sedm memoranda prohlašuji protestní akci Děkujeme, odcházíme k dnešku za oficiálně ukončenou. Zároveň vyzývám lékaře, kteří v rámci této akce podali výpověď z pracovního poměru, aby tuto výpověď vzali zpět,“ uvádí se v dopise, kterým Engel lékaře oslovil. Protestující lékaři ale zatím výpovědi nestahují, řada z nich to zřejmě učiní příští týden, až vláda schválí platové tarify.

Heger je rád, že dlouhá jednání skončila. „Obě strany mohou tvrdit, že ustoupily, vrátíme se do smíru,“ řekl. Věří, že ukončení akce lékaři přijmou a že „se nebudou odehrávat žádná personální dramata“. Podpis memoranda na čtyřech arších přirovnal k signování smlouvy o odzbrojení. Nyní podle něj všechny čeká práce na zdravotních reformách. „Moc jsme si přáli vydat zprávu pro občany, že nejsme těmi, za které nás média měla. Jsme odpovědní,“ uvítal dohodu Engel.

"Nemůže to být jednodušší než smlouva o odzbrojení,"

rozesmál se ministr zdravotnictví Leoš Heger po podpisu memoranda a potřesení si pravicí s Martinem Engelem.

„Nebudu čekat na naplnění třídenní lhůty, udělám to dnes,“ reagoval po podpisu memoranda Martin Engel na otázku, kdy hodlá vyzvat své kolegy, aby stáhli výpověď. Podle něj půjde o prohlášení, že v souvislosti s podpisem memoranda plní svou povinnost a vyzývá všechny k návratu.

Memorandum schválili ve středu předsedové odborů z regionů. Zaručuje lékařům v letošním roce růst platových tarifů - vláda projedná tarifní tabulky příští středu. Premiér Petr Nečas (ODS) pak podpisem usnesení vlády dá lékařům požadovanou garanci. Plnění dohody v krajských nemocnicích budou garantovat kraje. Ze státního rozpočtu vláda peníze nepřidá, na zvýšení platů je podle Hegera možné si vydělat jen reformou. Podle předsedy sněmovního zdravotního výboru Borise Štastného (ODS) protest poškodil prestiž lékařů a výsledný kompromis je i prohrou vlády.