S novým občanským zákoníkem přichází emancipace

Praha – Je vám pod 18 let a chcete získat plnou svéprávnost? Doteď byla jedinou možností svatba. Nový občanský zákoník ale přináší novinku – takzvanou emancipaci. V životě totiž může nastat víc situací, kdy i mladší člověk potřebuje možnost podepisovat smlouvy.

Ve třinácti kšeftoval s taháky, od šestnácti má firmu na design webových stránek. Podnikání Roberta Sládka začalo bavit brzy. A vynášelo i dost na to, aby se uživil. „Firma, kterou jsme rozvíjeli, určitě nebyl žádný zlatý důl. Na druhou stranu jsem byl vždy poměrně skromný, takže mi to stačilo,“ podotkl Sládek.

Záležitosti spojené se smlouvami řeší za nezletilé rodiče

Přestože vydělával, před zákonem zůstával jen nezletilým synem svých rodičů. „Smlouvy za firmu musel podepisovat táta. A když jsme náhodou narazili na to, že by se ve smlouvě mělo něco změnit nebo upravit, celý proces podepisování, ježdění domů a vracení se ke klientovi jsem musel absolvovat znovu,“ zavzpomínal podnikatel.

Platné paragrafy Sládkovi moc možností nedávaly. Kdyby chtěl podepisovat smlouvy bez rodičů, musel by se jedině oženit. „Podle současné právní úpravy si ani nemůže sám pronajmout vlastní byt, nebo dokonce přihlásit odběr programů z televize,“ poznamenal hlavní autor nového občanského zákoníku Karel Eliáš.

Občanský zákoník
Zdroj: ČT24

Změnu má přinést nový rok a s ním možnost takzvané emancipace. „Umožňuje lidem, kterým ještě není osmnáct, ale je jim zpravidla víc než šestnáct, aby se osamostatnili a získali plnou způsobilost právně jednat,“ vysvětlil Eliáš. „V takovém případě by se jeho postavení nijak nelišilo od postavení dospělých,“ sdělil spoluautor zákoníku František Korbel.

Existují výjimky

Výjimku tvoří situace, kde nějakou věkovou hranici požadují jiné zákony – třeba při snaze získat zbrojní pas nebo volit a být volen.

Že se umějí sami uživit i jinak se o sebe postarat, budou muset náctiletí přesvědčit soud. S jejich úředním osamostatněním budou muset navíc souhlasit i rodiče. Ve vážných případech, třeba když jsou v rodině problémy, se ale soud bez takového souhlasu obejde.

Nový občanský zákoník má nabýt účinnosti 1. ledna 2014. Kodex o víc než třech tisících paragrafech nově upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy.

Občanský zákoník řeší problémy s nezletilostí (zdroj: ČT24)