Ostravská ČSSD vyloučila primátora Kajnara ze strany

Ostrava – Vedení ostravské ČSSD potvrdilo zrušení členství ve straně ostravskému primátorovi Petru Kajnarovi. Na dnešním jednání Okresního výkonného výboru ČSSD se pro jeho odchod ze strany vyslovilo 15 z 16 přítomných členů. Spolustraníci primátorovi vytýkají žaloby, které na stranu podal před podzimními předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny. Kajnar se může ještě odvolat k okresní konferenci, která se koná v březnu. Kajnar už dříve uvedl, že ČSSD chybí sebereflexe.

Návrh na zrušení členství vzešel z místní organizace Ostrava-Poruba, kde je Kajnar řadovým členem. Na lednové členské schůzi se proti ostravskému primátorovi postavilo 101 ze 120 přítomných členů porubské ČSSD. Primátor loni před volbami dvakrát neúspěšně napadl u soudu sestavení kandidátky své strany, které podle jeho mínění nebylo provedeno demokratickým způsobem. Kajnar, tehdy ještě předseda moravskoslezské ČSSD, na ní chyběl. Někteří členové sociální demokracie Kajnara později vyzvali k tomu, aby se vzdal svého členství ve straně, což neučinil. 

„Nešlo mi o nějaké posty, ale o to, že kandidátní listina nevznikla demokratickým způsobem, byly porušeny stanovy,“ hájil se Kajnar. Podle vlivného šéfa ostravských sociálních demokratů Adama Rykaly, jenž je podle hlasů z kuloárů strany hlavním iniciátorem Kajnarova odstranění, primátor jednoduše nezískal podporu a důvěru spolustraníků. „Není na tom nic nedemokratického, prostě ho nenominovali,“ opakoval Rykala. Kajnar ale tvrdí, že Rykala ovládlá stranu pomocí klaky a zavádí mafiánské praktiky.

Kajnar primátorem zůstane

Kajnar se již dříve vyjádřil, že z postu primátora nehodlá odstupovat. Sociální demokraté na něho zatím netlačí, aby to udělal, rovněž ho nikdo nenutí, aby se vzal mandátu zastupitele.

Verdikt okresního výkonného výboru ale nemusí být konečný, vyloučený primátor se může ještě odvolat k okresní konferenci. Pokud potvrdí vyloučení i ta, je možné se obrátit na soud, jak už v uplynulých letech vyloučení členové ČSSD několikrát učinili.

Vedení ostravské ČSSD rovněž jednalo o zrušení členství Kajnarova náměstka Tomáše Suchardy a starostky městské části Radvanice a Bartovice Šárky Tekielové, kteří se rovněž k žalobám připojili. V jejich případě bude o zrušení členství rozhodovat okresní konference. „Důvody jsou jednoduché, poškození strany před volbami do Poslanecké sněmovny, kdy pan Kajnar, paní Tekielová a pak Sucharda si přáli, abychom nemohli podat kandidátní listinu pro volby,“ uvedl Rykala.

Petr Kajnar

  • 1956 - 28. ledna se narodil v Ostravě
  • 1982 - vystudoval kybernetiku na VUT v Brně
  • 1989 - podepsal Chartu 77, patřil k zakladatelům Občanského fóra v Ostravě
  • 1990 - poprvé byl zvolen do zastupitelstva Ostravy
  • 1997 - vstoupil do ČSSD
  • 2002-2006 - byl zvolen náměstkem primátora
  • 2006 - po uzavření koalice s vítězem voleb ODS byl zvolen primátorem Ostravy. Po Aleši Zedníkovi se stal druhým sociálnědemokratickým primátorem Ostravy po roce 1989
  • 2010 - po jasném vítězství ČSSD v komunálních volbách byl znovu zvolen primátorem
  • 2013 - soudními žalobami napadal kandidátní listinu krajské ČSSD pro předčasné sněmovní volby
  • 2013- neobhájil post předsedy moravskoslezské ČSSD, šéfem se stal hejtman Miroslav Novák
  • 2014 - ČSSD v Ostravě-Porubě odhlasovala vyloučení Kajnara ze strany

Osmapadesátiletý Kajnar se do čela kandidátky ČSSD v komunálních volbách poprvé dostal v roce 2006 a následně se stal primátorem. Své místo lídra obhájil i při volbách o čtyři roky později. ČSSD komunální volby v Ostravě v roce 2010 vyhrála poprvé od roku 1990.

Je jisté, že jeden z nejvýznamnějších politiků ČSSD v regionech už stranu do komunálních voleb nepovede. Podle některých informací Kajnar zvažuje, že založí nové politické uskupení a kandidovat přece jen bude. Údajně ho k sobě láká také hnutí ANO Andreje Babiše.