I lázně by měly platit OSA, rozhodl evropský soud

Lucemburk/Brusel - Česká výjimka umožňuje lázeňským zařízením neplatit Ochrannému svazu autorskému (OSA) za šíření autorských děl rozhlasem a televizí na pokojích klientů. Ovšem Soudní dvůr Evropské unie ve sporu OSA a Mariánských lázní rozhodl, že takový stav není v souladu s právem EU. Monopol svazu v ČR je sice podle soudu omezením volného pohybu služeb, má ale své odůvodnění. Zároveň by podle soudu sazby OSA, vyšší než v jiných členských státech EU, mohly být známkou zneužití dominantního postavení.

Na Soudní dvůr EU se při projednávání pře mezi OSA a Léčebnými lázněmi Mariánské lázně obrátil s otázkami plzeňský krajský soud. Svaz zažaloval celkem asi dvě desítky lázeňských firem o desítky až stovky tisíc korun. Lázně ale odmítají svazu platit s odůvodněním, že poskytují zdravotní péči a vztahuje se na ně právě ona výjimka ze zákona. Právníci svazu zas tvrdí, že na lázeňských pokojích k léčbě nedochází, proto tam výjimku uplatňovat nelze.

Evropská pravidla o ochraně duševního vlastnictví podobnou výjimku explicitně nezmiňují. Soud má za to, že lázeňské zařízení sděluje autorsky chráněná díla veřejnosti i v případě, že k jejich šíření využívá televize či rozhlasové přijímače na pokojích zákazníků. „K takovému sdělování je však nutné svolení autorů, kteří v zásadě musí protihodnotou obdržet přiměřenou odměnu,“ píše soud v tiskové zprávě.

Vysoké poplatky mohou být zneužitím monopolu OSA

Svaz má na poplatky v ČR monopol, připustil soud. Neexistuje totiž možnost odvádět poplatky správci z jiné členské země EU, ale pouze českému svazu. Soud ale považuje omezení za odůvodněné, protože systém je „přiměřený a nezbytný“ k efektivní ochraně práv duševního vlastnictví. Jiná metoda, jak takové ochrany dosáhnout v nynějším unijním právu, neexistuje. Monopol OSA je proto podle Soudního dvora EU slučitelný s volným pohybem služeb v EU.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Podstatně vyšší poplatky než sazby uplatňované v jiných zemích či „přemrštěné ceny“ bez poměru k hospodářské hodnotě jejich plnění mohou být ale podle soudu známkou zneužití dominantního postavení ze strany OSA. Je-li tomu opravdu tak, ale už leží na rozhodnutí českých soudů, dodal Soudní dvůr EU.