Čunek podal trestní oznámení kvůli H-Systemu: Klienti jsou okrádáni

Praha - Poškození klienti H-Systemu jsou podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) okrádáni. Je přesvědčen, že správci konkurzní podstaty postupovali minimálně nesprávně. Na advokáty Iva Mráze, Josefa Monsporta, Hanu Marvanovou a Evu Hodačovou proto podal trestní oznámení pro podezření z možného podvodného vedení konkurzu. Marvanová s tím ale nesouhlasí a podala naopak trestní oznámení na Čunka pro podezření z křivého obvinění.

Čunek je přesvědčen, že se pomluvy nedopustil. „Podal jsem ho (trestní oznámení) na základě mého přesvědčení, že postup správce konkurzní podstaty a dalších lidí není správný a že tito lidé postupovali velmi chybně, ne jako správní hospodáři,“ vysvětlil svůj krok. Svá slova doložil několika příklady prodeje majetku H-Systemu správci konkurzní podstaty, za nějž podvedení klienti podle Čunka obdrželi mnohonásobně méně, než za kolik se později ty samé pozemky zpeněžily.

Příkladem jsou podle senátora například pozemky v lokalitě Lichoceves, které správci podle Čunka prodali v roce 2002 za zhruba 17 milionů korun, po šesti letech se ale asi třetina těchto pozemků prodala za více než 400 milionů. Senátor kritizoval především skutečnost, že pozemky H-Systemu správci prodávali v mimosoudní dražbě. „Jsem přesvědčen, že jsou okrádáni klienti H-Systemu,“ prohlásil.

Čunek se vyjádřil i k trestnímu oznámení, které na něj podala Marvanová. Je přesvědčen, že z dokumentů, které shromáždil, vyplývá, že si nic nevymyslel. „Na žádné pomluvě doktorky Marvanové nemám zájem,“ zdůraznil. Nemyslí si ani, že by nakonec mohl být obviněn.

Marvanová: Čunek používá argumenty, kterými se před soudem hájil Smetka

Marvanová zastupovala část klientů H-Systemu, nyní je první náměstkyní ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). Čunek podle ní používá argumenty, jimiž se před soudem hájil majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka, který byl za vytunelování společnosti odsouzen na 12 let. Senátorovo trestní oznámení podle ní Smetka také inicioval. „To, co tam tvrdí na mou adresu, to jsou vysloveně lži.“ Čunek přiznal, že se ve vězení se Smetkou sešel. Na základě informací od něj se prý pustil do prověřování konkurzních prodejů. Že by nakonec mohl být obviněn, se nedomnívá.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale zkrachovala, stihla přitom dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr. V kauze H-Systemu přišlo nejméně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun.