Kauza OKD: Trestní oznámení na Sobotku

Praha - Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura podal trestní oznámení na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) kvůli privatizaci OKD. Sobotka svým postupem jako tehdejší ministr financí prý mohl poškodit Česko. Transakce z roku 2004 podle Okamury působí tak, že se Sobotka i další členové vlády mohli dohodnout s kupcem, aby prosazoval nejnižší cenu za OKD „neboli co největší ztrátu a škodu pro stát, který zastupoval“. Odpovědnost za nevýhodný obchod leží na Sobotkovi i podle ministra financí Andreje Babiše, stejně reaguje i ODS a TOP 09. Sobotka kritiku odmítl a iniciativu Úsvitu označil za politickou exhibici.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska veškerá odpovědnost leží na Bohuslavu Sobotkovi. Stejně tak se do Sobotky opřela i ODS. Kauza se podle občanských demokratů jeví jako závažná machinace při privatizaci, Sobotka podle ODS nejspíš Česku způsobil značnou škodu. „Tato věc je řadu let prošetřována Policií ČR a vůči některým vede trestní řízení. Ale zatím nikdo nekonstatoval nějakou vinu,“ reagoval Sobotka.

Stát totiž prodal 45procentní podíl v OKD za čtyři miliardy korun, ačkliv podle řady odhadů měl hodnotu až deset miliard. Sobotka se brání, trvá na tom, že šlo o tržní cenu. Podle Okamury mohlo dojít ke spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. 

Okamura v trestním oznámení uvádí informace, které v minulých dnech zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD) - deník vlastní ministr financí Andrej Babiš (ANO). ČSSD a ANO se kvůli tomu nyní přou. Sobotka prohlásil, že Babiš svých médií využívá k tomu, aby zvyšoval tlak na koaličního partnera. Šéfredaktorka MfD Sabina Slonková Sobotkovo tvrzení ostře odmítla.

Podle deníku MfD začala v roce 2005 privatizaci vyšetřovat Evropská komise (EK) kvůli podezření, že prodejní cena byla příliš nízká, a stát tak poskytl kupci, firmě Karbon Invest, nedovolenou podporu. V té době měla prý komise a pak i Sobotkovo ministerstvo k dispozici posudek ústavu NOVOTA, který cenu za státní podíl stanovil na 10,3 miliardy korun, tedy asi 2,5krát více, než byla cena prodejní.

Sobotka si ale podle MfD nechal v roce 2006 zpracovat podklady pro EK právě u kupce ostravsko-karvinských dolů, společnosti Karbon Invest, která si na posudek najala právní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Sobotka v této kanceláři dříve pracoval a přiznává, že se přátelí s jejím spolumajitelem Radkem Pokorným.

Privatizace OKD

Počátkem 90. let se ani OKD nevyhnula restrukturalizace, která zasáhla většinu českého průmyslu. Firma se přeměnila na akciovou společnost. Tu nejprve zcela vlastnil stát, později prodal 40 % akcií v kuponové privatizaci drobným investorům a investičním fondům. 

Komplikovaná cesta OKD ze státních do soukromých rukou pokračovala v roce 2004, kdy se vláda rozhodla prodat svůj zbývající podíl státu ve firmě. V té době už ovládala OKD společnost Karbon Invest, která za 4,1 miliardy odkoupila i zbývající státní podíl. Po odkupu státních akcií jí patřilo skoro 96 procent důlního gigantu. 

Na podzim 2004 se však znovu prodávalo. Karbon Invest koupila společnost Charles Capital, patřící kyperské společnosti RPG Industries, za kterou stojí český finančník Zdeněk Bakala. Že je novým majitelem OKD, oznámil Bakala pouhých šest dní poté, co Karbon Invest koupil státní podíl v dolech. Zároveň finančník připustil, že obchod připravoval s původními majiteli rok dopředu. 

Vydáno pod