Vydání miliardových pozemků na Žižkově se nekoná. Šlo o podvod?

Praha – Pozemky v pražské městské části Žižkov, na nichž stojí bytový komplex Metrostavu, Emilie Bednářová od státu nedostane. Žádala o ně v restituci, z rozhodnutí pražského pozemkového úřadu ale plyne, že jí stát pozemky nevydá. Devadesátiletá Emilie Bednářová si na ně dělala nároky v restituci po velkostatkáři Juliu Bečvářovi. Už dříve po něm restituovala lukrativní pozemky v Praze v odhadované hodnotě zhruba tři miliardy korun. Podle Transparency International šlo o promyšlený podvod, případ vyšetřuje policie.

Potomci velkostatkáře uspěli se sérií žalob a v minulých letech zároveň vysoudili velký majetek. Jde přitom o velmi cenné lokality: například lukrativní pozemek naproti Thomayerově nemocnici v pražské Krči, jehož tržní cena by se i díky plánované stavbě nové trasy metra mohla vyšplhat na 1,4 miliardy korun. Zajímavou lokalitou jsou také louky kolem oblíbeného rekreačního areálu Šeberák nebo další pozemky na jihovýchodě Prahy – v Hodkovičkách, Měcholupech, Uhříněvsi nebo Královicích.

Krajský pozemkový úřad pro Prahu v prosinci 2012 přiznal Bednářové nárok na část požadovaných pozemků. Ústředí Státního pozemkového úřadu však následně případ přezkoumalo a výroky pražské pobočky zrušilo. Bednářová se prostřednictvím svého právního zástupce Daniela Honzíka odvolala. Ministerstvo zemědělství však zamítavý postoj potvrdilo a vrátilo případ pražskému pozemkovému úřadu k novému projednání a rozhodnutí.

Hlavním důvodem pochybností o oprávněnosti jejích nároků jsou pochyby o příbuzenských vazbách právě Emilie Bednářové. Při prošetřování úřad mimo jiné potvrdil, že Bednářová byla sousedkou, nikoliv příbuznou bratra původního majitele pozemků, a minulou středu proto rozhodl pozemky Bednářové nevydat.

Poté, co si Bednářová prostřednictvím svého advokáta nárokovala developerské pozemky na pražském Žižkově, právníci Metrostavu zjistili, že nebyla velkostatkářovým potomkem ani příbuznou, ale dědila ze závěti. Podle advokáta Bednářové byla jeho přítelkyně a pečovatelka, která se o Bečváře během jeho stáří starala. To ji podle zákona zbavuje možnosti být restituentkou.

Detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zajímá, proč na zásadní nesrovnalost v příbuzenském vztahu nepřišli úředníci pozemkového úřadu už v roce 2009, když restituci schválili.