Porucha štítné žlázy – strašák těhotných žen, které o něm často neví

Praha – Část lékařů chce zavést plošné testování hormonů štítné žlázy u těhotných žen. Neléčené hormonální poruchy totiž mohou poškodit plod a bývají také častou příčinou potratů. Ženy ale často ani netuší, že nějaké problémy se štítnou žlázou mají. Porucha totiž nemusí mít vůbec žádné příznaky. Příští týden proto lékaři hodlají o plošném screeningu jednat s gynekology a následně i na ministerstvu zdravotnictví.

Štítná žláza - malý útvar v krku ve tvaru motýla. Její hormony ovlivňují všechny orgány v těle. Když správně nefunguje, může způsobit velké problémy – u žen mimo jiné potíže s otěhotněním, problémy v těhotenství a u porodu. Jde například o větší poporodní krvácení nebo nižší porodní hmotnost miminka. Při nedostatečném užívání léků v těhotenství ale může dojít i k potratu, poruše centrální nervové soustavy nebo vrozené vývojové vadě plodu.

Polovina těhotných žen s poruchou štítné žlázy ale podle odborníků o své nemoci neví a tím pádem se neléčí. „Víme, že nejméně polovina žen, které mají významnou poruchu štítné žlázy, nemají žádné příznaky, ani onemocnění v anamnéze. Tyto ženy můžeme identifikovat jen screeningem,“ upozornil vědecký sekretář České endokrinologické společnosti Jan Jiskra.

Těhotné ženy často o poruše štítné žlázy nevědí (zdroj: ČT24)

Gynekologové chtějí záruky, že se náklady na vyšetření vyplatí

Česká endokrinologická společnost chce proto prosadit plošné testování v co nejčasnějším stadiu těhotenství - do 12. týdne. V praxi by gynekologové všem těhotným ženám automaticky odebírali krevní vzorky i na zjištění hormonů štítné žlázy. Ty, které by měly hodnoty mimo normu, by pak odesílali do endokrinologické ambulance na ultrazvuk.

Gynekologové ale chtějí záruky, že se náklady na vyšetření desetitisíců žen vyplatí. „Pokud by to mělo být plošné, nejdřív chceme vidět příslušné analýzy a také vyjádření plátců péče,“ řekl České televizi místopředseda České gynekologické společnosti Vladimír Dvořák. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) prostřednictvím svého mluvčího vzkázala, že pokud se odborné společnosti dohodnou, nemá problém do jednání vstoupit.

Jedno vyšetření stojí zhruba 700 korun, například VZP by taková prevence u těhotných žen vyšla na 42 milionů ročně. Dohodu mezi odbornými společnostmi jako podmínku posvěcení novinky klade i ministerstvo zdravotnictví. Do té doby lékaři ženám doporučují jít si na prevenci na vlastní náklady.

Sníženou nebo zvýšenou funkcí štítné žlázy u nás trpí nejméně pět procent populace. Ženy přitom onemocní 6 až 8krát častěji než muži. Poslední český výzkum z roku 2010 mezi třemi tisíci těhotnými ženami ukázal, že čtyři procenta z nich měla vážnou poruchu štítné žlázy, u dalších až deseti procent žen pak vyšetření prokázalo zvýšené hodnoty hormonu.

Vydáno pod