Zemřel český sociolog Michal Illner. Věnoval se analýze měst i sociální ekologii

V neděli zemřel ve věku 87 let významný český sociolog Michal Illner. Oznámil to Sociologický ústav Akademie věd ČR, s nímž vědec dlouhodobě spolupracoval.

Michal Illner působil v letech 1993 až 2001 jako ředitel Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Byl autorem řady publikací a studií.

V této výzkumné instituci působil i poté v oddělení pro lokální a regionální studia. Jako pedagog externě přednášel na fakultě sociálních věd a přírodovědecké fakultě UK. Jeho manželkou byla fyzioložka a biochemička Helena Illnerová (* 1937), předsedkyně Akademie věd ČR v letech 2001 až 2005.

Na počátku své sociologické kariéry se Illner zabýval sociologickou metodologií, využitím statistiky a zejména problematikou sociálních ukazatelů. Postupně se jeho zájem přesouval k aplikované sociální analýze měst a územních celků a k sociálně prostorové problematice.

Po roce 1989 se začal věnovat také otázkám postkomunistické transformace a pokračoval ve studiu regionálního rozvoje a lokální politiky v České republice. V rámci obnoveného Sociologického ústavu založil a dlouhodobě vedl výzkumný tým, respektive oddělení zaměřené na studium těchto otázek.