Vědci objevili v odlehlé části And neznámý druh žáby. Její existenci ale ohrožují čínští těžaři

Přírodovědci objevili v pohoří Cordillera del Cóndor ve východní části And pozoruhodný druh žáby. Jejich pozorování bylo náročné, protože žáby splývají s okolním prostředím. Vědci se ale obávají, že nově objevená žába nemá velkou šanci přežít – poblíž je totiž rozsáhlý čínský důl.

Expedice, která měla prozkoumat některé hory v pohoří Cordillera del Cóndor ve východní části And, trvala dva týdny. Jednalo se o průzkum zcela odlehlých náhorních plošin, které jsou v podstatě izolované od okolního světa – jde o jedno z mála míst, kam se ani moderní člověk nedokáže snadno dostat.

„Abychom se dostali nahoru, museli jsme jít dva dny pěšky hodně neprůchodnou krajinou a pořád do kopce. Na náhorní plošině jsme objevili malý prales,“ uvedl Alex Achig, jeden z biologů, kteří se expedice zúčastnili. 

Tmavé žáby na tmavých větvích

„Voda v místních řekách byla úplně černá a na tmavých keřích kolem ní seděly tyto žáby – byly podobně zbarvené jako větve,“ popsal objev Achig. Pozorování těchto žab bylo ale velmi náročné právě proto, jak splývaly s okolím. Několik exemplářů se nakonec vědcům podařilo odchytit, další žáby pozorovali a filmovali v jejich přirozeném prostředí.

Zjistili, že se jedná o poměrně normální stromové žáby, které jsou velmi dobře uzpůsobené na život v těchto specifických podmínkách. Velmi pozoruhodné je, že jsou vybavené na spodní straně prstů ostrými drápy – jejich smysl se zatím nepodařilo vědcům vysvětlit. Pracují se dvěma teoriemi: buď se jedná o zbraň, která slouží v boji proti jejich predátorům, anebo by mohlo jít o ozdobu, kterou samci využívají při bojích o samice, uvažují vědci.

Hyloscirtus hillisi
Zdroj: Gustavo Pazmiño/BIOWEB Ecuador

Jedinečná a ohrožená

Jak podle pozorování, tak i podle genetické analýzy je jasné, že se jedná o zástupce samostatného druhu, který věda zatím neznala. Přírodovědci ji detailně popsali v odborném časopise ZooKeys. Dostala jméno Hyloscirtus hillisi, na počest přírodovědce Davida Hillise, který v 80. letech minulého století objevil tři příbuzné druhy žab. Právě on byl pionýrem ve výzkumu obojživelníků a plazů v Andách.

Vědci se ale obávají, že nově objevená žába nemá velkou šanci přežít. Obývá jen velmi malou oblast, kam v poslední době začala zasahovat činnost rozsáhlého čínského dolu. Žáby poškození jejich přirozeného životního prostředí podle biologů nemají šanci přežít.