Nad Českem byl v neděli vidět mimořádně jasný bolid. Jeho zkázu se podařilo natočit

Astronomický ústav Akademie věd oznámil, že mu přišlo několik hlášení o tom, že v neděli 5. ledna po čtvrté hodině ráno zazářil na obloze mimořádně jasný bolid. Zřejmě se jednalo o meziplanetární těleso, které shořelo v atmosféře.

„Tento jev jsme podrobně zaznamenali i z území naší republiky a potvrzujeme, že se jednalo o velmi jasný bolid, tedy o vzácný přírodní úkaz, který způsobilo menší meziplanetární těleso, takzvaný meteoroid, který se během průletu rozpadal a téměř celý shořel vysoko v atmosféře,“ uvedl vedoucí Evropské bolidové sítě Pavel Spurný. Jev se podle něj odehrál severně mimo území Česka, podrobnosti zjišťují pracovníci Astronomického ústavu AV ČR.

Přímo v letu bolid zachytil Vojtěch Baranec:

„Osobně jsem už párkrát v životě viděl padat hvězdu, ale nikdy to nemělo takový efekt. Z videa to úplně poznat nejde, ale ta záře byla fakt obrovská,“ popsal Vojtěch Baranec, který zveřejnil video na Facebooku.

Explozi bolidu se podařilo zachytit i několika kamerám nad polským městem Poznaň:

„Šlo o mimořádně jasný bolid, který shořel nad Polskem. Zda na zem spadly nějaké pozůstatky, řádově několikagramové, se ještě neví. Astronomický ústav AV ČR jej zachytil na několika kamerách po Česku a momentálně zpracovává data. Každopádě žádnou paniku a už vůbec v tom nehledejte mimozemšťany,“ poznamenal na Facebooku český astronom Petr Horálek.

Takový jasný bolid podle něj spadne statisticky i jeden za noc, jen si toho nikdo nevšimne: lidé spí, svítí Měsíc nebo je zataženo. „Toto byl příhodný případ. Jasno, ranní ptáčata jej mohla uzřít, navíc nízko nad obzorem, kam se díváme většínu času, když jedeme autem nebo se procházíme,“ dodal Horálek.

Co je bolid?

Bolid  je název pro velice jasný meteor – tedy světelný jev. Mezinárodní astronomická unie sice nemá pro tento termín oficiální definici, za bolid se ale považuje meteor jasnější než zhruba −3 magnitudy. Jindy se za bolid považuje meteor jasnější než Venuše (−4 magnitudy).

V obecném významu se jako bolid označuje libovolný meteor, který vyvolá všeobecnou pozornost. Tedy nejde jen o jasnost, ale někdy i o délku a podobně.

  • „Světelný úkaz se jmenuje meteor, způsobuje ho meteoroid, který vlétá do atmosféry. Pokud by něco dopadlo na Zemi, říkáme tomu meteorit,“ vysvětluje pojmy Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.