Japonská korporace propustila účetní. Nahradí je umělá inteligence

Čím modernější ekonomika, tím snadněji v ní budou lidé nahrazováni stroji, ukazuje nejnovější případ z Japonska.

Pojišťovna Fukoku Mutual Life Insurance se rozhodla propustit 34 zaměstnanců, kteří pracovali v účetnictví. Jejich práci nahradí „umělá inteligence“ Watson od společnosti IBM. Podle managementu společnosti se jim březnové propuštění třicítky účetních vyplatí – náklady se firmě vrátí už za necelé dva roky.

Podívejte se, jak Watson porazil lidské hráče v americké soutěži Jeopardy:

Práce stroje je tak levná, že úspora se projeví prakticky okamžitě. Nákup systému Watson stojí 200 milionů jenů, jeho roční provoz dalších 15 milionů jenů – roční úspora bude přes to všechno asi 140 milionů jenů ročně.

Rychlý, chytrý, levný: Watson

  • Supervýkonný počítačový systém Watson je pojmenovaný po legendárním řediteli společnosti IBM Thomasi Watsonovi.

Systém Watson je tak výjimečný především díky své schopnosti pracovat s obrovským objemem dat v kontextu – tedy umí vyhodnocovat údaje vědeckých studií, bezpečnostních zpráv a dalších zdrojů s přihlédnutím k tématu.

Informace zpracovává způsobem podobným lidskému myšlení a je schopen rychle analyzovat a interpretovat velké množství dat. Počítač, který v únoru 2011 porazil dva lidské soutěžící v soutěži Jeopardy, byl původně velký zhruba jako ložnice. IBM tvrdí, že od té doby se mu Watsona podařilo zmenšit do velikosti komínku ze tří krabic na pizzu.

V případě japonské pojišťovny bude Watson procházet desítky tisíc lékařských zpráv, informací lékařů a popisy operací – z nich potom navrhne, jakou pojistnou částku by měl pojištěnec dostat. Počítačový systém v tom bude výrazně rychlejší a podle IBM i Fukoku pečlivější než jakýkoliv člověk. Než bude částka vyplacena, tak ji ještě bude muset schválit lidský zaměstnanec.

Japonsko a umělé inteligence

Japonská populace rychle stárne, takže nahrazení lidské pracovní síly stroji je zde velmi očekávané. Ekonomika země je navíc natolik pokročilá, že stroje mohou nahradit nečekaně vysoký počet lidí.

Roku 2015 vydala společnost Nomura velkou zprávu, v níž předpověděla, že do roku 2035 by až polovinu japonských pracovních míst mohly zastávat stroje. Co budou dělat lidé, kteří přijdou o zaměstnání, ale tato analýza pracovního trhu nepopisovala.