Čínská žena má dvě dělohy, z každé porodila jedno z dvojčat

Čínská média informovala o zcela výjimečném případu, kdy se podařilo úspěšně porodit děti u matky s raritním zdravotním problémem – dvěma dělohami. Podobných případů zná medicína jen hrstku.

Čínská média označují rodičku jako „paní Li“. V porodnici na severozápadě země přivedla na svět chlapce a dívku. Lékaři museli provést císařský řez, ale jinak jsou obě děti i jejich matka zcela zdravé.

Úspěšný porod provedla porodnice v Si-anu, což je hlavní město čínské provincie Šen-si. Lékaři vydali informaci až po několika dnech, aby se ujistili, že příběh bude mít „šťastný konec“. „Je nesmírně vzácné, aby byla dvojčata počata přirozenou cestou v každé dutině dělohy, a ještě vzácnější, aby byla donošena,“ uvedlo zdravotnické zařízení na svém oficiálním účtu na síti Weibo, což je čínská obdoba sítě X.

Podle tohoto vyjádření se děti narodily ženě se dvěma děložními čípky a dvěma dělohami. Jde o stav zvaný uterus didelphys – neboli dvojitá děloha. Objevuje se velmi výjimečně, u méně než jedné ženy ze dvou tisíc. A aby došlo u takové ženy k současnému oplodnění dvou vajíček, je ještě mnohem méně pravděpodobné.

Označuje se také jako uterus duplex separatus. Jde o vzácnou malformaci dělohy vyvíjející se nesplynutím Müllerových vývodů. Dělohy jsou dvě, zcela od sebe oddělené. Obvykle mají normální velikosti, dvě děložní hrdla ústí do pochvy, která může být více či méně též přepažena. Každá děloha má v laterálním rohu vyústěn jeden vejcovod.

Zdroj: Velký lékařský slovník

Příběh zaujal čínská sociální média, kde v současné době trenduje. Podle stanice CNN ho na Weibu vidělo už před padesát milionů lidí, kteří sdílejí své nadšení a úžas, že je něco takového vůbec možné.

Nemocnice následně doplnila další informace. Ty ukazují, že paní Li měla dvojnásobné štěstí – její předchozí těhotenství totiž kvůli jejímu zdravotnímu stavu skončilo potratem a zdálo se, že už nikdy neotěhotní.

V lednu letošního roku se jí to ale povedlo. A ultrazvuk ukázal, že rovnou dvakrát; tedy že nečeká jen jedno dítě, ale dvojčata – v každé děloze jedno. Porod nebyl snadný, nemocnice k němu svolala speciální tým. Ale dopadl dobře. Podle zdravotnického zařízení má chlapec 3,7 kilogramu a dívka 3,11 kilogramu.