Zemřel stoletý britský veterán sir Tom Moore, který vybral téměř miliardu pro zdravotníky

Britský válečný veterán sir Tom Moore, kterému se podařilo vybrat třiatřicet milionů liber pro tamní zdravotní systém, ve věku sta let zemřel s koronavirem. Posledních několik týdnů podle jeho dcery Hannah Ingram-Mooreové bojoval se zápalem plic a minulý týden měl pozitivní test na covid-19.

„S velkým zármutkem oznamujeme úmrtí našeho drahého otce, kapitána sira Toma Moora,“ napsala v prohlášení Moorova rodina. „Poslední rok života našeho otce byl vskutku pozoruhodný. V posledních dnech hodně mluvil o uplynulých dvanácti měsících a o tom, jak se cítí být hrdý, že zanechá odkaz v podobě nadace.“

Ještě v pondělí britský bulvární deník The Sun vyzval čtenáře k modlitbě za Moorovo zdraví. Válečný veterán dokázal Brity nebývale sjednotit loni na jaře, když ve sbírce vybral 30 milionů liber, v přepočtu asi 935 milionů korun. Veterán se zavázal, že do svých stých narozenin přejde stokrát dvorek za svým domem. V minulosti si přitom zlomil kyčel, a pohyboval se proto pomocí chodítka.

Události: Stoletý britský veterán Tom Moore vybral miliardu korun na zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Původně plánoval vybrat na pomoc zdravotníkům potýkajícím se s pandemií nemoci covidu-19 jen tisíc liber, v přepočtu asi 31 tisíc korun. Pro velký zájem však navýšil cílovou částku na pět set tisíc liber, tedy 15,5 milionu korun, a nakonec získal téměř miliardu korun.

„Pro naše sestry, lékaře a další lidi, kteří jsou součástí našeho zdravotnictví. Starají se o staré lidi, musí na ně dohlížet. A starají se o ně velmi dobře,“ prohlásil tehdy Moore. V roce 2020 se stal spisovatelem, zpěvákem, světovým rekordmanem a jako národní hrdina byl dokonce povýšen do rytířského stavu.

„Když se zamyslíte, před čtyřmi měsíci jsem byl pouze Tom Moore, a teď jsem sir Tom Moore. Tomu by nikdo neuvěřil,“ okomentoval krok královny Alžběty Moore. Buckinghamský palác už vyjádřil soustrast Moorově rodině, stejně jako britský premiér Boris Johnson: „Kapitán sir Tom Moore byl hrdinou v pravém smyslu slova. Nestal se pouze inspirací pro náš národ, ale také majákem naděje pro svět,“ vzkázal.

Rovněž na podporu zdravotníků putoval výdělek z předělávky písně You'll Never Walk Alone, kterou nahrál se zpěvákem Michaelem Ballem a umístil se s ní na prvním místě hlavních ostrovních hitparád. Oběma popsanými činy si Moore vysloužil zápisy v Guinnessově knize rekordů.