Zavřené francouzské památky přicházejí o peníze a chybějí jim návštěvníci

Francouzské památky jsou zavřené (zdroj: ČT24)

Kvůli epidemické situaci jsou ve Francii nadále zavřená kina, divadla, koncertní sály nebo muzea. Například proslulý zámek ve Versailles hlásí za loňský rok ztráty v přepočtu za bezmála miliardu korun. Stát pomůže penězi, které byly původně určeny na rekonstrukci.

Zámek Krále Slunce je nejnavštěvovanější památkou ve Francii. Zrcadlový sál, věhlasná kaple ze začátku osmnáctého století či pozoruhodný koncertní sál ale momentálně žádní turisté neobdivují. „V předešlém roce jsme přivítali více než osm milionů návštěvníků. Z ekonomického hlediska je tedy pro nás (současná situace) katastrofou, skončíme v hlubokém deficitu,“ obává se prezidentka zámeckého komplexu Catherine Pégardová. 

Stát pro příští dva roky pomohl zámku 87 miliony eur. Nemusí ale stačit, zvláště pokud budou nadále chybět turisté ze zahraničí. Vstupné tvoří pětasedmdesát procent rozpočtu. Ještě hůře jsou na tom objekty v soukromých rukou. Ty na žádnou pomoc spoléhat nemohou. 

Zavřeny jsou i opera nebo Moulin Rouge

Škody počítají i na dalších francouzských památkách. „Máme velké ekonomické ztráty, ale nejhorší je ztráta kontaktu s návštěvníky,“ přiznává Hilaire Multon, který vede muzeum na zámku v Saint-Germain-en-Laye.  V rodišti Ludvíka XIV. připravili letos mimořádnou výstavu o Napoleonovi, kvůli karanténě byla otevřena ale jen krátce.

Zavřená je i opera a veřejnost může zapomenout i na představení v kabaretu Moulin Rouge. S otevřením se nepočítá dříve než sedmého ledna, ovšem za předpokladu, že to epidemická situace dovolí.