Z nadjezdu u italských Benátek se zřítil autobus. Mezi oběťmi jsou děti a turisté

Nejméně jednadvacet mrtvých si v úterý vyžádala nehoda autobusu nedaleko italských Benátek. Zřítil se ze silničního nadjezdu, uvedl starosta města podle italských médií. Autobus dopadl blízko železniční tratě a ihned poté vzplál. Mezi oběťmi jsou podle médií i děti. Na místě zasahují záchranáři.

Nehoda se odehrála ve čtvrti Mestre, která je k Benátkám připojená mostem. Neštěstí se stalo těsně před 20:00 na nadjezdu spojovací silnice, která vede z Mestre směrem na dálnici A4. Autobus s pohonem na plyn se ihned po dopadu vzňal, informoval tisk. 

Autobus se podle listu La Repubblica zřítil z výšky asi deset metrů, podle deníku je jednadvacet lidí mrtvých, dvanáct raněných a několik pohřešovaných. Mezi některými z prvních nalezených obětí byli i nezletilí, podle médií zemřely nejméně dvě děti. Místní nemocnice pracují na maximální kapacitu a zpět do služby byli povoláni lékaři a pohotovostní personál.

Zásah italských záchranářů u nehody autobusu
Zdroj: Reuters/Manuel Silvestri
Zprávy ve 23: Autobus se zřítil z nadjezdu nedaleko italských Benátek (zdroj: ČT24)

Italská média nejprve psala o linkovém autobuse, ANSA však přinesla informaci, že vůz si najal městský kemp Hu Venezia Camping in Town pro přepravu ubytovaných turistů. Kemp se nachází v benátské části Marghera, jen několik kilometrů od místa nehody. O národnosti turistů zatím nejsou podrobné informace. Deník Corriere del Veneto píše o skupině Ukrajinců a několika Němcích.

Nejhlubší soustrast už na síti X vyjádřila italská premiérka Giorgia Meloniová. Starosta Benátek Luigi Brugnaro vyhlásil ve městě smutek na památku obětí. „Je to apokalyptická scéna. Nemám slov,“ napsal Brugnaro.

Úterní havárie je nejhorší svého druhu v Itálii od ledna 2017, kdy při nehodě autobusu s maďarskými školáky na dálnici u Verony na severu země zahynulo osmnáct lidí. Většina obětí zemřela při požáru, který autobus zachvátil po nárazu do svodidla a sloupu nadjezdu.