Výbuch taxíku u liverpoolské nemocnice podle policie souvisí s terorismem

Události ČT: Vyšetřování výbuchu v Liverpoolu (zdroj: ČT24)

Britská protiteroristická policie vyšetřuje nedělní výbuch ve voze taxislužby v areálu liverpoolské ženské nemocnice. Domnívá se, že šlo o akt terorismu, při němž byla použita podomácku vyrobená bomba. Motiv činu, při němž zahynul jeden člověk, je nejasný. Britská ministryně vnitra Priti Patelová oznámila zvýšení stupně teroristické hrozby ve Spojeném království, a to na druhou nejvyšší úroveň v pětistupňovém systému.

Policisté byli v neděli ráno přivoláni k výbuchu taxíku v liverpoolské ženské nemocnici. Hasičům se podařilo plameny hořícího automobilu rychle zlikvidovat. Jedna osoba uprchla z auta podle hasičů dříve, než se více rozhořelo. Při explozi zemřel pasažér taxíku a zranění utrpěl jeho řidič, kterému se podařilo z vozu uniknout. Byl ošetřen v nemocnici a propuštěn.

Šéf protiteroristické policie v severozápadní Anglii Russ Jackson řekl, že nyní bude pokračovat vyšetřování, jehož cílem je zjistit, jak bylo výbušné zařízení sestrojeno, jaký byl motiv činu a zda se na něm podílel ještě někdo další. „Ačkoli motivaci tohoto incidentu ještě musíme porozumět, vzhledem ke všem okolnostem byl prohlášen za případ terorismu.“ 

Na základě protiteroristického zákona byli už dříve zadrženi tři muži ve věku 21 až 29 let. Jackson uvedl, že zadržen byl ještě čtvrtý muž a že se policie domnívá, že zná totožnost pasažéra, který při výbuchu zahynul. Míní také, že výbušné zařízení sestrojil zahynulý pasažér.

Šéf policejních vyšetřovatelů rovněž poukázal na skutečnost, že exploze se stala v době, kdy se v katedrále nedaleko nemocnice konaly vzpomínkové akce na počest padlých vojáků, ale vzájemnou spojitost nelze prokázat.

Zpravodaj ČT Vostal: Taxikář se podle starostky zachoval hrdinně (zdroj: ČT24)

Zpravodaj ČT: Podle svědectví v médiích zachránil taxikář mnoho životů

V katedrále bylo v době výbuchu víc než tisíc lidí. „Jde o ceremonii, která má obří symboliku pro britský národ, a i to je jeden z důvodů, proč výbuch vyšetřuje protiteroristická jednotka,“ uvedl zpravodaj ČT ve Spojeném království Bohumil Vostal.

Starostka Liverpoolu řekla BBC, že se taxikář zachoval hrdinně a zabránil katastrofě. „Podle svědectví, která posbíral list Daily Mail, si měl všimnout toho, že se pasažér choval velmi podivně – dotýkal se oblečení a nějakého světla, které tam měl připevněné. Podle svědectví přátel měl taxikář ve chvíli, kdy si toho všimnul, zamknout pasažéra v autě, ještě za jízdy vyskočit a tím si i zachránit život,“ dodal Vostal.

„A zřejmě zachránit život mnoha dalším lidem, protože ten pasažér měl napřed žádat o to, aby se dostal k liverpoolské katedrále, ale když už uviděl řadu uzavírek, tak se nechal zavést k porodnici. Samozřejmě toto jsou pouze verze z ostrovních médií, co potvrdí oficiální vyšetřování, na to si budeme muset počkat,“ uzavřel zpravodaj ČT.

Druhý nejvyšší stupeň teroristické hrozby

Velká Británie pravděpodobně zažila druhý případ terorismu za poslední měsíc poté, co v polovině října útočník označený prokuraturou za stoupence organizace Islámský stát ubodal poslance Konzervativní strany Davida Amesse v metodistickém kostele v Leigh-on-Sea v hrabství Essex.

Britská vláda v důsledku těchto dvou událostí zvýšila stupeň nebezpečí teroristického útoku v zemi na druhý nejvyšší z pěti, tedy na „vážné“. To znamená, že považuje teroristický útok za „vysoce pravděpodobný“. Dosud byla hrozba na třetím stupni, při kterém je atentát pouze „pravděpodobný“.